@spinorbital: tak, te poradniki można o kant d--y rozbić. Używają specjalnych narzędzi, których nie masz w domu, wsyzstko już wcześniej odkręcone i spreparowane, żeby na filmie wyglądało spoko i łatwo a w rzeczywistości p--------z się cały dzień z jedną zardzewiałą śrubą.
@spinorbital: oo ja muszę sobie zobaczyć taki filmik z w212 i przednimi hamulcami, żeby właśnie nie brakło jakiegoś dyngsa w sobotę po południu jak się będę za to brał ( ͡°͜ʖ͡°)
@spinorbital: smar miedziany to podstawa przy mechanice samochodowej przecież i mówię to jak ktoś kto co najwyżej sobie hamulce zmieni sam, nic więcej.
Ogólnie mieć pretensje o to, że do naprawy potrzebne są specjalistyczne narzędzia to trzeba mieć fantazje. Może malucha albo dużego fiata dalo się naprawić młotkiem, wkrętakiem i dłutem, dziś już trzeba mieć coś więcej.
@zmasowanyatak tu przecież nie chodzi o to że smar miedziany to jakieś zaawansowane narzędzie, tylko o napis "Nasmaruj tarcze hamulcową" kiedy na filmie smarowana jest piasta. Nasmarowanie tarczy hamulcowej mogłoby skończyć się źle po wyjeździe z garażu xD
@spinorbital: wincyj smaru miedzy tarcze, a piaste, gdzie zadnego smaru byc nie powinno, mozna lekko psiuknac suchym smarem przed zalozeniem kola co by nie trzeba bylo kopac w nie przy odkrecaniu.
@spinorbital: nie wiem, ale Jesionowski eksperymentuje na żywym organizmie, a że pewne narzędzia są potrzebne, to fakt, to już nie fso poskręcane drewnianym kluczek i do naprawienia młotkiem i 13.
@duza_kalarepa: dokładnie o to mi chodziło xD nie dość ze pomylili piastę z tarczą, to jeszcze każą tę tarczę nasmarować smarem miedzianym xD Jakiś Mirek oglądanie i pomyśli sobie „ch**, nic trudnego, te tłoczki może jakoś wcisnę stylem od młotka, odpalam piwko i lecę do garażu”, a później przypomina mu się fragment filmiku o smarowaniu tarczy, szprajuje po całości i tragedia gotowa xD a potem na hasztagu wpisy „kurła, klocki
@spinorbital: z reguły pomijają ważne aspekty lub robią tą strone co jest prostsza.. no i wszystko u nich bardzo ładnie się odkręca ;) w praktyce nigdy to tak nie wygląda.
w rzeczywistości p--------z się cały dzień z jedną zardzewiałą śrubą.
@bruhh: z jednej strony tak, ale z drugiej po co ma pokazywać jak sam się p------i z zardzewiałą śrubą przez 30 minut?
To jest trochę tak jak mycie samochodu bez dostępu do prądu czy myjki ciśnieniowej - oni ci pokażą jak i czego użyć ale wiadomo, że z gąbką i wiadrem to ci zajmie znacznie dłużej.
@bruhh: Specjalne narzędzia? Nie masz choćby walizki kluczy z "guwnolitu" za 200zł z allegro? Ale reszta pełna zgoda, na filmie wszystko wygląda pięknie i błyszcząco (nawet w 20+ letnim złomie), odkręca się w sekundę, a rzeczywistość jest taka że wszystko zardzewiałe i zapieczone i "jak tę k---ę odkręcić, k---a" i coś co na filmiku trwało 15min schodzi 3h i czteropak
@Cyk_dwujeczka: mi też, mimo wszystko jak już mają taką wiedzę to mogą powiedzieć żeby uważać tu i tu na ten element i jakiś inny np przy wahaczach w a6c6 itd. odkręcić na chama każdy potrafi, ale przy tym nic nie r------c przy starych autach to jest wyczyn. @JimNH777: tak jak wyżej
@ZlodziejBilonownic: tak jak napisałem wyżej, mogli by w tych filmach dawać wskazówki na co uważać, co jest typową chorobą danego auta itd. to dużo bardziej potrzebna wiedza, bo odkręcić potrafi każdy.
Przecież od lat wiadomo, że sytuacja się powtórzy. Jak był niski poziom, można było wyjechać koparkami i pogłębić. Wtedy woda by sobie przepłynęła bez problemu.
#motoryzacja #samochody #heheszki
Ogólnie mieć pretensje o to, że do naprawy potrzebne są specjalistyczne narzędzia to trzeba mieć fantazje. Może malucha albo dużego fiata dalo się naprawić młotkiem, wkrętakiem i dłutem, dziś już trzeba mieć coś więcej.
Jakiś Mirek oglądanie i pomyśli sobie „ch**, nic trudnego, te tłoczki może jakoś wcisnę stylem od młotka, odpalam piwko i lecę do garażu”, a później przypomina mu się fragment filmiku o smarowaniu tarczy, szprajuje po całości i tragedia gotowa xD a potem na hasztagu wpisy „kurła, klocki
@bruhh: z jednej strony tak, ale z drugiej po co ma pokazywać jak sam się p------i z zardzewiałą śrubą przez 30 minut?
To jest trochę tak jak mycie samochodu bez dostępu do prądu czy myjki ciśnieniowej - oni ci pokażą jak i czego użyć ale wiadomo, że z gąbką i wiadrem to ci zajmie znacznie dłużej.
@spinorbital: zdziwiło mnie, że tak długo nikt z komentujących tego nie ogarnął. Aż zacząłem szukać drugiego dna w tym screenshocie :)
@JimNH777: tak jak wyżej