Aktywne Wpisy
mirko_anonim +1
✨️ Obserwuj #mirkoanonim
Czy według was para #programista15k i nauczycielka5k mogłaby w przyszłości stworzyć rodzinę 2+2 i żyć na w miarę fajnym poziomie? Zakładając, że rodzina trochę pomoże z budową domu 25 km od miasta top 5 (ja zdalka/hybryda, nauczycielka może poza miastem pracować).
Co rozumiem przez fajny poziom - żadne luksusy i #nieruchomosci na wynajem, ale życie, gdzie nie muszę się martwić o kasę, stać nas na jakieś sensowne auto i wakacje za granicą raz do roku, a ja sam mogę trochę inwestować na emeryturę czy przyszłość dzieci.
IMO to osiągalne, choć trochę mnie martwi sytuacja w branży no i koszty wszystkiego.
Czy według was para #programista15k i nauczycielka5k mogłaby w przyszłości stworzyć rodzinę 2+2 i żyć na w miarę fajnym poziomie? Zakładając, że rodzina trochę pomoże z budową domu 25 km od miasta top 5 (ja zdalka/hybryda, nauczycielka może poza miastem pracować).
Co rozumiem przez fajny poziom - żadne luksusy i #nieruchomosci na wynajem, ale życie, gdzie nie muszę się martwić o kasę, stać nas na jakieś sensowne auto i wakacje za granicą raz do roku, a ja sam mogę trochę inwestować na emeryturę czy przyszłość dzieci.
IMO to osiągalne, choć trochę mnie martwi sytuacja w branży no i koszty wszystkiego.
NoMoreTearsJustSmile +1155
Który mirek właśnie zadzwonił do #radio357 i pozdrowił cały tag #nieruchomosci z Wykopu? XDDDDDDDDDDDDDDD
@mickpl to Ty? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#nieruchomosci #357
@mickpl to Ty? ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)
#nieruchomosci #357
Czemu po prostu nie pogłębią tej rzeki?
Przecież od lat wiadomo, że sytuacja się powtórzy. Jak był niski poziom, można było wyjechać koparkami i pogłębić. Wtedy woda by sobie przepłynęła bez problemu.
Testujemy obecnie wrzucanie żelatyny i składowanie wody na paletach.
@mk321 nie, bo masz wąski kanał. Pogłebianie przy powodzi nic nie da. Musisz mieć teren gdzie się rozleje, polder zalewowy.
Gdzie wada mojego pomysłu?
Jak taki bezsensowny, to chyba da się wyjaśnić w kilku zdaniach jak ja wyżej?
@mk321: spójrz na zdjęcia z 97 roku jak tam bloki pozalewało po 1 piętro i to się rozlało na pół wrocławia i teraz sobie pomyśl ile jak głęboki musiałby być ten kanał. Chyba z 30-40 metrów żeby to zmieścić i pewnie nadal by zabrakło. To nie tak że wysatczy kanał pogłębić na 2-3 metry. Tak jak subop dobrze wspomniał wyżej, że jedynym rozwiązaniem
Komentarz usunięty przez autora
Właśnie pogłębienie o kilka metrów mogłoby spowodować to, że przez te kilka dni przepłynęłoby dużo więcej wody i by się nie przelało.
Jeśli uważasz inaczej, to po co układają worki z piaskiem? Przecież to nic nie da. A jednak te 2-3 m worków minimalnie coś dają.