Wpis z mikrobloga

@Cybe: głównie python oraz trochę js (właściwie coffee script) do UI. Ale oczywiscie miałem styczność z innymi językami (ruby, cpp, java, etc.). W PHP też robiłem. Jeżeli chodzi o to dlaczego PHP ssie, to może zacznę od tego dlaczego już nie ssie:

1. Wywalili większość #!$%@? rzeczy, takich jak magic gpc czy safe mode

2. W końcu rozwinęły się takie narzędzia jak composer czy odpowiednie narzędzia do testów oraz porządne frameworki
@sayane: bardzo fajnie zaczyna działać obiektowość w php, oczywiście nie jest to język w pełni obiektowy a raczej obiektowość to element tego języka, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie pisania inaczej jak obiektowo ( znam javę i c# ) i jakoś tak przekonuje mnie php do siebie i fajnie się w nim pisze, szczególnie w jakimś frameworku. Ogólnie nie rozumiem tej całej nagonki na ten język w obecnej postaci, bo tak
@sayane: ale ja piszę w javie i c#, a jako phpDev pracuję. Pasuje mi to i sprawia frajdę, ale śmieszą mnie trochę wojny, czy windows czy linuks, czy php czy ruby, java czy c# itp. Bardzo często jak zapytam kogoś dlaczego według niego php albo js jest tak #!$%@? w jego odczuciu to nagle nabiera taki osobnik wody w usta. Java też ma swoje wady jak i C# to nie nie
@Cybe: w JS się rozwija głównie ekosystem. HTML5 się trochę ślimaczy i do przodu, natomiast sam język trochę w miejscu. No ale nie da się naprawić błędów młodości bez zepsucia wstecznej zgodności.

Co do PHP to kiedyś była masa argumentów empirycznych, ale po latach wiekszość już się przedawniła. Dla mnie główne wady aktualnie to brak produktywności oraz trochę #!$%@? community, które ciągle w nawykach ma robienie rzeczy na #!$%@?.