Wpis z mikrobloga

Włączyłem dziś oszczędzanie poprzez zaokrąglanie do pełnej kwoty w PKO przy każdorazowym przelewie bądź użyciu karty. Kwoty będą zaokrąglane do pełnej złotówki (czyli maksymalnie 99groszy z transakcji). Sam jestem ciekaw ile tego będzie po miesiącu, jeśli kogoś interesuje to mogę ewentualnie zawołać ( ͡° ͜ʖ ͡°) #oszczedzanie #banki #pieniadze
  • 145
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@elf_pszeniczny: nie rozumiesz tego mechanizmu i tyle. Załóżmy ty palisz i wydajesz 14 zł dziennie na paczkę, twój znajomy nie pali i nie wydaje 14 zł na paczkę. Czyli według ciebie powinien on mieć 420 zł na koniec miesiąca tak? Otóż zapewniam cię, że nie ma ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Winden: w Santanderze włączyłem podobna funkcję bo płacili za to bonusem 20 zł dodatkowo.
Po roku mam 180 zł xD

Still something ()
  • Odpowiedz
@Winden Ja tego kompletnie nie rozumiem, @Jarem12 gdyby nie ing saver to gdzie byłyby te 10k?

Ja to robię tak:
Część wypłaty idzie na na wspólne konto na bieżące wydatki
Część na konto oszczędnościowe/giełdę
I na swoim zostawiam
  • Odpowiedz
@SpalaczBenzyny: Na oprocentowane konto (teraz chyba jest 2,5% do 2,5k z tego co pamiętam), do którego masz nielimitowany dostęp (chyba nielimitowane, tak szczerze; do tej pory najwięcej wypłaciłem 3 razy w ciągu miesiąca i nie miałem od tego żadnych opłat). Jaka jest agenda banku, szczerze mówiąc, mnie nie obchodzi. Dla mnie to po prostu wygodna skarbonka na "resztę".

@krabczy: A nie mam pojęcia, gdzie ten hajs by był.
  • Odpowiedz
  • 5
@krabczy: mozenie kazdego stac zeby odkladac z poczatkiem miesiaca, przewidziales to? Latwiej odkladac po kawalku za pomoca takiego sposobu oszczedzania, niz odlozyc najpierw a potem podbierac, bo opona przebita, bo lekarz prywatnie, bo cokolwiek.
  • Odpowiedz
@Mukofag: czyli idąc twoim tokiem rozumowania każda osoba która nie pali paczki dziennie i nie wali dwóch małpek powinna mieć po 10 latach 100 tys na koncie zgadza się ? :)
  • Odpowiedz
  • 2
@Winden: u mnie jest od wielu lat ustawione zaokraglenie do 5pln. Co jakis czas kupuje sobie za tą kasę jakis konkretny sprzęt (ps4, ps5) lub dorzucam do wakacji np placac tą kasą za pensjonat.
  • Odpowiedz
  • 2
@Winden od lat mam ustawione coś takiego w mbanku. Tylko że procent od transakcji. Można też ustawić zaokrąglenie i stała kwotę. Polecam zawsze jest gotówka o której sobie przypominasz dopiero jak jest potrzebna
  • Odpowiedz
@Kwasek666: czyli jakbym z każdego zakupu automatycznie odkładał kilka groszy na konto oszczędnościowe, zamiast trzymać te pieniądze na, podobnie żałośnie oprocentowanym, głównym koncie to dorobię się kokosów? To chcesz mi powiedzieć?( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz