Wpis z mikrobloga

Przez przypadek przedawkowałem kofeinę przez kawę rozpuszczalną GBS która w jednej łyżeczce ma tej kofeiny jakieś 220-230 mg. K---a, nigdy nie przesadzajcie z kawą i energetykami, ostrzegam. Jak się zorientowałem co zrobiłem to od razu próbowałem się wyrzygać, ale minęło już +-20 minut od wypicia i nic to nie dało. Przez ostatnie 5 godzin na zmianę było mi niedobrze, n----------o serce i kręciło się w głowie, nie mogłem za Chiny zasnąć i nie mogłem się tez na niczym skupić. Byłem do tego mega pobudzony i ciagle np ruszałem stopami pod kołdrą. Do tego strasznie mnie wysuszyło i wypiłem ok. 1.5 litra wody z elektrolitami, sikałem w tym czasie 4 razy. W przeciągu 24h przyjąłem jakieś 700-800mg kofeiny, uważajcie na to ścierwo XD
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Baylon: no nie zaśniesz bo kofeina blokuje receptory adenozynowe. I myk jest taki, że kofeina ma okres pół trwania jakieś 4h więc dopiero od tego momentu adenozyna zaczyna być odblokowana i może zacząć powodować senność
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 9
@Niuans: Na mnie kawa działa tak, że mogę wypić i iść normalnie spać w 90% przypadków ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pozostałe 10% może być tak jak napisałeś bo nie dało się zasnąć lub sen był płytki i przerywany. No mimo wszystko jak mam ochotę na kawkę wieczorem to piję i jest git.
  • Odpowiedz
@Baylon: Raz tak się nadziałem i nie polecam, to była jakas hardkorowa kawa z lidla i typiara zrobiła w przelewowym ekspresie z kilkunastu łyżeczek na 4 osoby, i tak trzy razy xD w drodze do domu myślałem, ze bede zaraz po karetkę dzwonił bo nie dojdę xD

• Odpowiedz
@Baylon: Do 300mg z tabletek jest ok. Przy 400mg na raz czułem niepokój i drugi raz nie powtórzyłem.
Przez cały dzień te trzy kawki GBS to nie wydaje się jakoś dużo, no ale każdy ma różną tolerancje.
Po normalnej kawie jak jestem zmęczony, to mogę iść od razu spać. Okresowo robię sobie wolne od kofeiny na 2tyg do miesiąca.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Baylon: ja zazwyczaj mogę wypić 3 mocne kawy i pójść spać, ale kiedyś na studiach, ucząc się w nocy do sesji, wypiłem z litr kawy i litr energola i serce mi n----------o jak głupie.
  • Odpowiedz
@Baylon: jesteś Bardzo kofeinowrazliwy. To nie jest dawka która mogłaby nawet jakoś Ci zaszkodzić. Zadziałało tak jak miało.

Podwójne espresso ma 200mg.

Jest to dawka faktycznie ponadprzecietna ale jaka groźna dla organizmu zaczyna się od 100mg/kg.
Chyba że ważysz 10kg to faktycznie było
  • Odpowiedz