Wpis z mikrobloga

Tak sobie czytałem o zarobkach w Europie Zachodniej i taki Berlin, albo Sztokholm nie wychodzi jakoś dużo lepiej od tego co mam w Polsce na b2b jako Junior/Mid. W Europie dobrze wypada chyba tylko #szwajcaria, a po studiach za granicą chciałbym jeszcze trochę pożyć poza Polską zanim się ustatkuje, a fajnie byłby więcej zarabiać przy większych kosztach życia ( ͡° ͜ʖ ͡°) Macie jakieś destynacje do polecenia do życia na kilka lat? Mam na myśli miejsca gdzie nie jest trudno o wizę, albo w ogóle nie potrzeba jej do pracy. #it #emigracja #pracbaza #korposwiat
  • 12
@kijanu_riws: a czego oczekujesz od nowego miejsca? Jeżeli chodzi ci tylko o jak najwyższe zarobki to Zurych, ewentualnie jakiś dobry kontrakt w Londynie ale to raczej dla mida/seniora. Holandia ma jeszcze zniżkę przez 5 pierwszych lat na pdoatku dochodowym więc też wychodzi nie najgorzej, ale jak sam zauważyłeś w europie jest raczej biednie bo IT to zwykła praca i zarabia się może 50-80% więcej niż kasjerka, a nie tak jak w
@kijanu_riws: jak porównujesz polskie b2b to też musisz szukać takich kontraktów za granicą, bo tam znacznie popularniejsza jest praca na UoP, która opłaca się mniej przez dość wysokie podatki. Ale fakt, w niewielu krajach jest tak dobrze jak w mieszkając w Polsce pracując w IT, bo zwyczajnie wszędzie na zachód jest drożej.
@kijanu_riws: z tym, że na kontrakcie na zachodzie też zarobisz dużo... 500 funtów dniówki czy porównywalne kwoty w innych walutach to zazwyczaj normalna stawka na półroczny / roczny (ale łatwo odnawialny) kontrakt na szerokopojętym zachodzie. I tak, możesz też powalczyć i znaleźć coś takiego zdalnie pracując z taniego kraju, jak Polska.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@Leniwiec1: B2B w polskim IT to B2B tylko z nazwy, bo jak nazwac umowe na czas nieokreslony z okresem wypowiedzenia i benefitami takimi jak multisport i nie zadko platnym urlopem jak nie B2B na niby? ( ͡° ͜ʖ ͡°) W UK kontrakt jest na czas okreslony, a do tego z dnia na dzien potrafia podziękować.