@yungdupa: ma znaczenie, można dźwignie ma stopę założyć. Nic, z czego nie można się wydostać, ale początkujący, którzy tak robią, szybo puszczają rękę przez założenie dźwigni na stopę. A najważniejsze jest ułożenie ręki kciukiem do góry oraz kolana tak jak napisałeś.
@yungdupa: jeszcze dodam, że chodzi mi o krzyżowanie nóg poniżej lini rąk. Tylko wtedy przeciwnik może próbować dźwigni jako kontry. A krzyżowanie w innych sytuacjach to mniejsza stabilizacja ogólnie. Osobiście wolę balachę ze stopą pod głową i jedną nogą wyprostowaną. To dużo większa kontrola.
@pankalmar: Ok. Od ponad 10 lat trenuje bjj (przerwa w ostatnich 2 latach), wcześniej judo, ale ok. Nie zamierzam randomowi z internetu czegokolwiek udowadniać i wklejać zdjęć z zawodów w Koninie czy pasa xD. Wystarczy mi fakt, że na seminarium z Draculino (Magalhaes, który jest uczniem Carlosa Gracie juniora) ta technika była pokazywana (seminarium w Toruniu, o ile dobrze pamietam 2010, albo trochę później w Tychach?)
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ͡°
źródło: comment_1651535991BcRfVeOe3w0luy45m4luD7.jpg
PobierzPrędzej spodziewałem się mema z niszczycielem dobrej zabawy, ale to wykop, nie jestem zaskoczony.