Wpis z mikrobloga

Obliczałem sobie jak wyjdę na nadpłacaniu kredytu w kalkulatorze UOKiK - https://finanse.uokik.gov.pl/kalkulator-zmiany-oprocentowania/

No i wychodzi elegancko. Ale mam kredyt w MIllenium i bank twierdzi, ze przy nadpłacie w pierwszej kolejności rozlicza nadpłatę na swoje odsetki a nie na mój kapitał. W takiej sytuacji kompletnie nie opłaca mi się nadpłacać.

Czy taki sposób rozliczania nadpłaty prze bak jest zgody z wykładnią prawa?

#kredythipoteczny #finanse #kredyt
  • 29
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FargyssSterym: Widzę że już Ci wyżej wyjaśnili, to oczywiście prawda - twierdzenie, że coś tracisz na tym że nadpłata idzie na odsetki to głupi MIT. Przykład, Twoja rata z terminem na jutro, kapitał 500, odsetki 2000 zł.
Dziś nadpłacasz 2000 zł, idzie na odsetki, ale jutro przez to, że dziś nadpłaciłeś nie będzie tych 2000 zł odsetek w racie, tylko cała to będzie 2500 zł kapitał, czyli tu będzie odjęte
  • Odpowiedz
Alle tak przy okazji to podzielę się historią z Millenium. Miałem w umowie zapis, że jak suma marży + WIBOR 3M spadnie poniżej 3% to bank i tak będzie liczył 3%.
No i WIBOR zaczął spadać, wiec szyba reklamacja takiego zapisu w umowie z powołaniem się na opinię UOKiK i bank zrobił aneks do umowy usuwajacy ten zapis. Teraz oczywiście to bez znaczenia ale parę miesięcy miałem niższą rate.
  • Odpowiedz