Scenariusz 1: 1) Kupiłem w 2021 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 500PLN* 2) Sprzedałem w 2021 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 100PLN* Za rok 2021 mam 500PLN kosztów uzyskania przychodów(poz. 35 na PIT) i 100PLN przychodów(poz. 34 na PIT)
Scenariusz 2: 1) w 2020 roku Kupiłem DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 500PLN* Za rok 2021 mam 500PLN kosztów uzyskania przychodów(poz. 35 na PIT) i 0PLN przychodów(poz. 34 na PIT)
Scenariusz 3: 1) Sprzedałem w 2021 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 100PLN* Za rok 2021 mam 0PLN kosztów uzyskania przychodów(poz. 35 na PIT) i 100PLN przychodów(poz. 34 na PIT)
Scenariusz 4: 1) Kupiłem w 2020 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 500PLN* Zakończyłem rok 2020 z niewykorzystanym kosztem 500PLN (strata 500PLN) 2) Sprzedałem w 2021 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 100PLN* Za rok 2021 mam 0PLN kosztów uzyskania przychodów(poz. 35 na PIT) i 100PLN przychodów(poz. 34 na PIT) i 500PLN kosztów przychodów poniesionych w latach ubiegłych i niepotrąconych w poprzednim roku podatkowym(poz. 36 na PIT) * (już po przeliczeniu kursami średnimi NBP)
- nie stosujemy FIFO w przypadku kryptowalut - wymiana krypto->krypto nie ma znaczenia dla US - każda wymiana FIAT->Krypto i Krypto->FIAT tworzy obowiązek podatkowy a nie dopiero po wypłacie środków na konto bankowe - koszty i przychody w walutach obcych przeliczamy po kursie średnim NBP z dnia poprzedzającego transakcję dla kryptowalut - prowizje w kryptowalutach nie mają znaczenia dla US - prowizje w FIAT są wliczane do kosztów uzyskania przychodu - dla własnego bezpieczeństwa należy mieć kopię zapasową raportów z giełd, na których jesteście na wypadek upadku giełdy i kontroli np. za 4 lata - niepotrącone koszty przychodów w latach ubiegłych przechodzą w 100% na kolejne lata
@kalkulatorgieldowy: Yeah, udało się! Tylko jednej rzeczy nie rozumiem, ten kalkulator nie przenosi nadwyżki kosztów z poprzednich lat (straty) na kolejne lata?
@kalkulatorgieldowy: No ale jak, skoro można załadować dane z poprzednich lat i macie możliwość generowania dla nich raportu to jaki problem jest przenieść stratę z poprzednich lat na kolejny rok?
dodamy pewnie takie pole informacyjne tylko musimy je obwarować informacjami dodatkowymi :D
No dobrze, skoro tego nie ma, a jest mi to dość potrzebne (╥﹏╥), zwłaszcza, żeby zrozumieć jak działa przenoszenie straty. Czy jesteś może w posiadaniu wiedzy na ten temat? Dokładniej, czy strata przenoszona się stack'uje przez kolejne lata podatkowe. I co jeśli w którymś roku pomiędzy nie
Np. scenariusz 2017 - Zysk: -1k PLN 2018 - Nieznaczna aktywność | na pozycji 36 w PIT-38(niewykorzystane kup w latach poprzednich) 1000PLN 2019 - Brak aktywności | na pozycji 36 w PIT-38(niewykorzystane kup w latach
@kalkulatorgieldowy: Chodzi mi bardziej o to, czy dalej nie jest szalenie dla tych co składają zeznania za te zaległe lata, czy deklaracja za te lata nie powinna zatem być inna niż PIT-38 oraz czy faktycznie w świetle prawa trzeba ten czas uregulować płacąc te zabawne PCC?
Przypominam, że #kryptowaluty nie liczone są jak akcje i przykładowo:
Scenariusz 1:
1) Kupiłem w 2021 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 500PLN*
2) Sprzedałem w 2021 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 100PLN*
Za rok 2021 mam 500PLN kosztów uzyskania przychodów(poz. 35 na PIT) i 100PLN przychodów(poz. 34 na PIT)
Scenariusz 2:
1) w 2020 roku Kupiłem DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 500PLN*
Za rok 2021 mam 500PLN kosztów uzyskania przychodów(poz. 35 na PIT) i 0PLN przychodów(poz. 34 na PIT)
Scenariusz 3:
1) Sprzedałem w 2021 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 100PLN*
Za rok 2021 mam 0PLN kosztów uzyskania przychodów(poz. 35 na PIT) i 100PLN przychodów(poz. 34 na PIT)
Scenariusz 4:
1) Kupiłem w 2020 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 500PLN*
Zakończyłem rok 2020 z niewykorzystanym kosztem 500PLN (strata 500PLN)
2) Sprzedałem w 2021 roku DOWOLNĄ kryptowalutę w DOWOLNEJ ilości za 100PLN*
Za rok 2021 mam 0PLN kosztów uzyskania przychodów(poz. 35 na PIT) i 100PLN przychodów(poz. 34 na PIT) i 500PLN kosztów przychodów poniesionych w latach ubiegłych i niepotrąconych w poprzednim roku podatkowym(poz. 36 na PIT)
* (już po przeliczeniu kursami średnimi NBP)
- nie stosujemy FIFO w przypadku kryptowalut
- wymiana krypto->krypto nie ma znaczenia dla US
- każda wymiana FIAT->Krypto i Krypto->FIAT tworzy obowiązek podatkowy a nie dopiero po wypłacie środków na konto bankowe
- koszty i przychody w walutach obcych przeliczamy po kursie średnim NBP z dnia poprzedzającego transakcję dla kryptowalut
- prowizje w kryptowalutach nie mają znaczenia dla US
- prowizje w FIAT są wliczane do kosztów uzyskania przychodu
- dla własnego bezpieczeństwa należy mieć kopię zapasową raportów z giełd, na których jesteście na wypadek upadku giełdy i kontroli np. za 4 lata
- niepotrącone koszty przychodów w latach ubiegłych przechodzą w 100% na kolejne lata
Ciekawe źródła:
https://www.e-pity.pl/podatek-pit-od-kryptowalut/
Wcześniejszy wpis z przepisami ustawy
#kalkulatorgieldowy #podatki #gielda #pit
źródło: comment_1650871344FK61ZAIeneqYIvbcVTO6wO.jpg
PobierzNo dobrze, skoro tego nie ma, a jest mi to dość potrzebne (╥﹏╥), zwłaszcza, żeby zrozumieć jak działa przenoszenie straty. Czy jesteś może w posiadaniu wiedzy na ten temat? Dokładniej, czy strata przenoszona się stack'uje przez kolejne lata podatkowe. I co jeśli w którymś roku pomiędzy nie
Np. scenariusz
2017 - Zysk: -1k PLN
2018 - Nieznaczna aktywność | na pozycji 36 w PIT-38(niewykorzystane kup w latach poprzednich) 1000PLN
2019 - Brak aktywności | na pozycji 36 w PIT-38(niewykorzystane kup w latach