Wpis z mikrobloga

Witojcie!

Święta święta i po świętach. Dawno nic nie pisałem na tagu bo w sumie nie było o czym - od tygodni nie widziałem żadnej atrakcyjnie wyglądającej nowości, a uwierzcie mi, parfumo przeglądam rzadko, choć regularnie. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dziś jednak (a właściwie wczoraj) zauważyłem coś, obok czego nie mogłem przejść obojętnie.

Guerlain Habit Rouge L'Instinct - tak jest, oto flanker zapachu-ikony, klasycznego Guerlain Habit Rouge.

Piramida według parfumo:
- nuty głowy: bergamotka, grejpfrut
- nuty serca: róża, konopie
- nuty bazy: mate, wanilia, paczula, skóra

Z legendą perfumiarstwa w postaci Habit Rouge zmierzyła się Delphine Jelk, autorka m.in dobrze znanego i lubianego Guerlain L'Homme Ideal EDP.

Pierwsze primo - wygląda mi to na naprawdę odważny skok w bok, nawet nie reinterpretację, względem klasycznej wersji spod ręki Jeana-Paula Guerlaina. Kiedy pierwsze skrzypce w protoplaście rodu z 1965 roku grał "znak firmowy" misternie utkanego połączenia róży, cytryny, wanilii i drzewa sandałowego, tak tutaj ostała się zaledwie róża z wanilią (plus nuty skórzane, również obecne w klasyku). W otwarciu zamiast kremowej, charakterystycznej, szlachetnej cytryny z drzewem różanym pojawią się zapewne ostrzejsze, nowocześniejsze (nie ma chyba bardziej eksploatowanych nut otwarcia w ostatnich latach niż bergamotka i grejpfrut) akcenty z dwóch naturalnie kwaśnych cytrusów. Róża wciąż wygodnie rozsiada się na tronie i jest jedynym prawdziwym sercem tej kompozycji, jakkolwiek dość niecodziennie wygląda jej sparowanie z nutą konopi - nie mam zielonego pojęcia, co z tego wyjdzie. Sugestia akordu mate również prezentuje się co najmniej niecodziennie. Wanilia, paczula i skóra w bazie będzie zapewne tonować te rewolucyjne zapędy i gwarantować odpowiednio mocno zaakcentowany guerlainowski sznyt kompozycji.

Nowy zapach od Guerlain będzie dostępny od maja w pojemnościach 50 i 100 ml.

Ja czekam i to bardzo. A co Wy sądzicie o nowości od Guerlain?

#perfumy #perfumowenowosci - mała reaktywacja tagu ( ͡° ͜ʖ ͡°) wcale nie umarłem! (jeszcze)
TetraHydroCanabinol - Witojcie!

Święta święta i po świętach. Dawno nic nie pisałem...

źródło: comment_1650291628Gfee2JqGOg05gBmPV398q9.jpg

Pobierz
  • 2
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach