Wpis z mikrobloga

#anonimowemirkowyznania
Cześć,
Wpadło mi w ręce radyjko midland 5001z.
Chciałem się pobawić nim, zestroilem antenę i w trasę. Jest problem. Odbiera super ale z nadawaniem jest kłopot. Przez pierwsze 30 minut, po naciśnięciu gruszki lampka nadawania się świeci ale siła nadawania to 0watt. Mija +-30 minut i zaczyna nadawać super, bez przerw, godzinami hehe
Zostawiam radio na noc w aucie, odpalam rano i znów to samo.
Może ktoś się orientuje czy te objawy to znak że końcówka mocy się kończy czy może jest to efekt np. nocnego zmrożenia radia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#cb #radio #elektronika #auto #motoryzacja #rtv

Kliknij tutaj, aby odpowiedzieć w tym wątku anonimowo
Kliknij tutaj, aby wysłać OPowi anonimową wiadomość prywatną
ID: #62518fe912e12f55c9e7f8ea
Post dodany za pomocą skryptu AnonimoweMirkoWyznania ( https://mirkowyznania.eu ) Zaakceptował: LeVentLeCri
Roczny koszt utrzymania Anonimowych Mirko Wyznań wynosi 235zł. Wesprzyj projekt
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Przez pierwsze 30 minut, po naciśnięciu gruszki lampka nadawania się świeci ale siła nadawania to 0watt. Mija +-30 minut i zaczyna nadawać

@AnonimoweMirkoWyznania: wygląda jak objaw podeschniętego elektrolita, który po otrzymaniu napięcia się formuje i zaczyna działać, a po dłuższej przerwie znów zdycha. Do naprawy, tylko musisz to dać komuś, kto temat ogarnia. Nie wiem, czy da radę anonimowo ;) :D
  • Odpowiedz
Może ktoś się orientuje czy te objawy to znak że końcówka mocy się kończy czy może jest to efekt np. nocnego zmrożenia radia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@AnonimoweMirkoWyznania: nie wiem czemu z anonimowych piszesz,
To nie wina elektrolitów. Ani końcówki mocy (choć powiedzmy ... zimny lut itp mółby być, ale to mało prawdopdoobne by się naprawiało i zostawało naprawione, na wstrząsach by raz nie działało a
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@hrumque: to nie elektrolit a strojenie VFO syntezy. Po przełączeniu z odbioru na nadawanie przełącza się częstotliwość pracy vfo na bezpośrednią 27Mhz - i trafia poza zakres synchroniczny syntezy. Jak się podgrzeje to się łapie lepiej.

Voltomierz na diodę pojemnościowa, i strojenie cewka przy syntezie - tak by na najniższej i najwyższej częstotliwości łapała synchronizację czyli napięcie nie spadało do zera lub do maksa.
  • Odpowiedz