Aktywne Wpisy

jmuhha +53
Tak wygląda „skandynawskie drewno” w praktyce.
Ładne z wierzchu, a w środku… papier. Symbol naszych czasów
Ładne z wierzchu, a w środku… papier. Symbol naszych czasów
źródło: 1000021897
Pobierz
MonazoPL +98
Ruszamy z kolejnym #rozdajo – wygraj kartę podarunkową do Allegro o wartości 100 zł!
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
Aby wziąć udział w konkursie, zaplusuj ten wpis oraz w komentarzu krótko odpowiedz na pytanie konkursowe: Jeśli wygrasz, na co wydasz (lub do czego dołożysz) to 100 zł? ( ͡~ ͜ʖ ͡°
źródło: santander 1060
Pobierz

Dotąd gralem d4 i zastanawiam się czy nie zarzucić eczwóreczki na jakis czas żeby poszerzyć horyzonty. Ma to sens? Beginner 1600-1700lichess here
#szachy
moim zdaniem należy grać proste debiuty , bo jak plan prosty to i łatwo go realizować, jak przeciwnik nie wie jak zareagować, to mamy przewagę, dlatego polecam 4 skoczki, bo plany proste
https://lichess.org/tO83mxHg/white (przykład z dziś)
, a czarne nie mają tak naturalnych ruchów.
Oczywiście na poziomie CM czy FM no to ciężko tam o przewagę, ale
@Czessplejer Jestem tym śmierdzącym londoniarzem, chociaż raczej próbuję wchodzić w ciekawsze warianty o ile przeciwnik pozwoli. A to, że jest "remisowy" to pieprzenie, bo dopóki nie jesteś graczem utytułowanym to zazwyczaj robisz chociaż 1 blunder na grę, a wtedy nie jest to pozycja
źródło: comment_1649452877LYgg8oegm2s4ZMt7UKZDx8.jpg
PobierzCo do Londona, ten debiut sprawia mi ogromne problemy czarnymi . Nawet kursik sobie przerobiłem by to ogarnąć niedawno.