Wpis z mikrobloga

@gupi_ja:

Tak, ale celowo napisałem akurat o tym aspekcie z jego życia, bo podobieństwo propagandy tamtych rządów do dzisiejszych jest zadziwiająco symetryczne. Z tą różnicą, że wtedy przeciwników sanacji zamykało się w więzieniach.

Ale sytuacja w kraju była przedstawiana społeczeństwu tak, że jesteśmy imperium dorównujacym Francji. Oficjele jeździli po kraju i przecinali wstęgi na inwestycjach, które były tylko na papierze. ( ͡° ͜ʖ ͡°) coś jak Centralny
@FuriousViking: Mord i pogrom w historiografii o której rozmawiamy nie są synonimami. Użyłeś słów "tzw. pogrom" sugerując, że tak jest nazywany co jest nieprawdą, gdyż żadna publikacja takiej nazwy nie stosuje.

A jeśli chodzi Ci o to, że słowa pogrom można użyć tylko odnośnie zbrodni na żydach

Z tak kretyńskimi pomysłami nie wyglądasz mi na zdolnego do podjęcia merytorycznej dyskusji.
@FuriousViking: dzięki za tak dokładne przedstawienie sprawy. Nie sądziłem, że te same problemy trawią polską politykę w zasadzie do stu lat.... Znasz może jakąś książkę która dokładnie opisałaby dwudziestolecie międzywojenne, czy raczej trzeba przeczytać różne opracowania, żeby mieć pełny obraz sytuacji?