Wpis z mikrobloga

@mariobit: Jeżeli widzimy siebie jako lidera przyszłej US, czyli Unii państw: Polska, Ukraina, Łotwa, Litwa, Estonia, Rumunia i Bułgaria, będącą przeciwwagą dla Unii Europejskiej, musimy pokazać, że jesteśmy silni i potrafimy być liderami.
Chcąc tworzyć przyszły sojusz, nie możemy schować głowy w piasek i udawać, że nic się nie dzieje i niech UE i NATO załatwi, skoro to my mamy tworzyć Unię, konkurującą z UE.
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@mariobit: putin dogadał się z kaczorem żeby upozorować wojnę na ukrainie , kaczor jechał z misją pokojową i dzięki temu będzie mógł dowodzić swoim krwawym reżimem na następną kadencję.
chyba ci #!$%@?ło z tą unia najbiedniejszych państw europejskich? Xd mamy równać do góry a nie w dół

@mblacks: Tak mi dzisiaj tłumaczył jeden z zagorzałych fanów Konfederacji. Polska zaraz po wygraniu wojny przez Ukrainę powinna opuścić UE, a następnie z Ukrainą budować sojusz państw Europy Środkowej.
Dlatego tak ważne jest, abyśmy pokazali teraz, że potrafimy być liderem.

Jak dla mnie do gra pod publiczkę i chory pomysł, ale mówię tylko
@mblacks: poj3b@lo? Spójrz na wymianę handlowa państw V4 z Niemcami. Przecież tu tez o to chodzi, Niemcy są teraz w rozkroku. Najgorsze dla nich co mogłoby się wydarzyć to konsolidacja Europy srodkowo wschodniej. Wiadomo ze mentalność parobka zobowiązuje. Konwergencja nie postępuje tak jak miała, co oznacza ze idzie czas zmian, podobnie okazało się z nieskuteczna i niebezpieczna, egoistyczna polityka państw typu Niemcy, niderlandy, Belgia. Nie ma co się dziwić, trzeba o
są ku temu przesłanki.

@banalny_tuzin: Nie na żadnych. Jedynie można próbować coś robić wewnątrz UE w ramach luźnego sojuszu, to wszystko na co są szansę.
Poparcie na tworzenie czegoś z Polską i Ukrainą będącego przeciwwagą dla UE jest żadne.
Żaden kraj na to nie pójdzie, a pewnie i sama Ukraina kopnęłaby nas w dupę jak tylko nadarzyłaby się okazja wejścia do UE.
To tylko fantasy bez najmniejszych szans.
@mango2018: ale czy ja gdzieś napisałam o wychodzeniu z UE? Ja nie wiem co wy macie za obsesje od razu dopowiadanie sobie czegoś jeśli ktoś napisze cokolwiek co wykracza po wasze granice imaginacji. Świat się zmienia, siły się zmieniają i sojusze także. Przesłanki są, można to zobaczyć po samych ruchach albo nie ruchach nawet Niemiec. Wszystko co wiąże się ze zwiększeniem roli Polski zbywane jest śmiechem i agresja. Dlaczego? Skąd ten
Wszystko co wiąże się ze zwiększeniem roli Polski zbywane jest śmiechem i agresja

@banalny_tuzin: Nieprawda, zbywane są jedynie pomysły głupie i absurdalne, jak tworzenie jakiś dziwnych wewnętrznych sojuszy, na które nie ma akceptacji pozostałych krajów.
Polska musi zrozumieć, że jeżeli chce być liderem regionu to: gospodarka, gospodarka i jeszcze raz gospodarka.
A jaka jest nasza siła w regionie? - pokazały nam niedawno Czechy, a lansowana z Węgrami przyjaźń, właśnie wydała owoce.
@mariobit: Głupi jesteś. Jesteśmy drudzy w kolejce wiec to trochę wołanie o pomoc a nie chojrakowanie. Zreszta wg mnie słusznie to robią. A misja pokojowa NATO ma Poprostu służyć jakiejś burzy mózgów i stworzeniu czegoś by zapobiec dalszemu rozlewowi krwi.
@mango2018: pełna zgoda. Ale sojusze nawet wewnątrz takiej UE to naturalna rzecz. Przecież obserwujemy to teraz i obserwowaliśmy przedtem. Na co nie ma akceptacji innych krajów? By zacieśniać współpracę z państwami takimi jak Czechy czy Słowacja, Estonia? Nie bądź takim malkontentem, Niemcy zrobią wszystko aby ta sytuacja została utrzymana, bo po prostu są beneficjentem, maja polityczna siłę i robią dokładnie to co robili zawsze rozgrywają i skłócają potencjalnych partnerów, zasłaniając się
@Dodoubleg: no i mogą #!$%@?ć bo przynajmniej coś robią, a nie tylko biernie się przyglądają, jak ukraina upadnie to jesteśmy następni zrozumiecie to w końcu czy nie? jeśli liczysz, że Niemcy będą witać Polki z dziećmi na granicy jak Polacy Ukraińców to możesz się przeliczyć