Aktywne Wpisy

mirko_anonim +7
✨️ Życie w pojedynkę: wyzwania i przemyślenia Ⓘ
Trochę o mnie... w tym roku kończę 45 lat, od 2012 roku jestem niepełnosprawny, mam stwardnienie rozsiane. Stan nie jest tragiczny, w sumie nie jest najgorzej jednak zdecydowałem się przejść na rentę - dostałem całkiem niezłą kwotę jak na polskie warunki. W życiu dorobiłem się swojego i nie mam zamiaru zapracowywać się, czas na odpoczynek. Jestem sam, nie mam nikogo i pewnie dzięki temu dorobiłem
Trochę o mnie... w tym roku kończę 45 lat, od 2012 roku jestem niepełnosprawny, mam stwardnienie rozsiane. Stan nie jest tragiczny, w sumie nie jest najgorzej jednak zdecydowałem się przejść na rentę - dostałem całkiem niezłą kwotę jak na polskie warunki. W życiu dorobiłem się swojego i nie mam zamiaru zapracowywać się, czas na odpoczynek. Jestem sam, nie mam nikogo i pewnie dzięki temu dorobiłem

widzialapan +102

Jak w najprostszy sposób wygenerowac posortowaną rosnąco listę z liczbami które są wynikami potęgowania dowolnych liczb o dowolnym wykladniku potęgi?
( moze to byc zarówno ^2 jak i ^6, nie tylko kwadrat)
Bez zadnych iteracji ani pisania petli w której biore x i poteguje do n je a później zwiekszam te parametry.
czyli nie bedzie to tak jak sadzisz na pierwszy rzut oka że cos ala [9,16,25,36] bo to tylko ^2
#python
Chyba już zadawałeś to pytanie.
Iterujesz po
aibi liczyszsum(map(int,str( a ** b ) ), wartości są "dość" losowe więc musisz je posortować i mocno nie zawęzisz przedziału.to zadanie wczoraj odkrylem wiec nie :)
To rozwiązanie jest najprostsze i jak podejrzałem rozwiązania to wystarczy iteratować z przedziału do 100.
Widocznie ktoś inny wysłał, bo jestem pewien, że już na wykopie było.
@lionbest: tia 6 dni temu
https://pastebin.com/xiw8K2WK
chociaz chyba umieszczanie kodu poza funkcja nie jest dobrą metodą co?