Wpis z mikrobloga

Cześć Mirki ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chciałbym zrobić objazdową wycieczkę po najpopularniejszych stolicach. Paryż, Oslo, Berlin i inne europejskie miasta.

Nie muszę spać w 5 gwiazdkowych hotelach. W każdym z tych miejsc chciałbym spędzić 2-3 dni. Nie mam doświadczenia z tanimi biletami lotniczymi, ani nic.

Pytania do was, bo wy się znacie:

1. Najpopularniejsze stolice Europy. Jak zacząć taką wycieczkę, od Berlina?
2. Jak szukać tanich biletów lotniczych, widziałem nawet po 50 zł do Oslo? To nie fejur?
3. Ile mnie wyniesie koszt takiej wycieczki? Mogę latać tanimi liniami i spać na airnbn, nie potrzebuję luksusów. W Paryżu, nie muszę jeść w restauracji tylko, zakupy w markecie zrobić i na chacie ugotować ( ͡° ͜ʖ ͡°)
4. Czy robić to teraz, czy jak kovid się uspokoi? Bo teraz na granicach testy, kwarantanny i cholera wie co jeszcze?
5. Tak jak wspominałem, 2-3 dni w stolicy i jazda dalej, tanie spanie i jedzenie. Może ktoś zrobił coś podobnego, jakie koszty? 10k czy bardziej 30k potrzebne?
6. Czy jak zaplanuję wszystko wcześniej to ile czasu mi to zajmię? 1 miesiac intensywnego podróżowania? Czy trzeba wziąć pod uwagę jakieś przestoje itp? Samemu bym musiał rezerwować wszędzie noclegi, transport, duże wyzwanie logistyczne, żeby to miało ręce i nogi.

Pozdrawiam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#podrozujzwykopem (67) #ciekawostki (28) #polska (23) #turystyka (22) #ukraina (18) #covid19 (13) #europa (13) #koronawirus (12) #kolej (11) #niemcy #szwajcaria #hiszpania #wakacje
#podroze #francja #airbnb #norwegia #szwecja #anglia #uk #szwecja #dania #podroze (7) #rosja (5) #ukraina (5) #podrozujzwykopem (4) #chorwacja (3) #pytanie (3) #turystyka (3) #wojna (3) #bulgaria (2) #czechy
  • 16
@Zimny-jak-lod: a co cie generalnie ciekawi? historia/architektura/jakies bardziej egzotyczne kraje? Generalnie to ja juz zaliczylem gruby kawal europy latajac ryanairem za mniej niz stowke w 2 strony ( ͡° ͜ʖ ͡°) i w wiekszosci spalem w jakis tanich air bnb albo nawet pod namiotem czy cos.

Jak chcesz sie dowiedziec to pytaj.

1. Ja zaczalem od objechania calych balkanow bo najtaniej a i o zadne vizy ani
@kuhwa: ooo no i dzięki Mirek, widzę, że masz doświadczenie ( ͡° ͜ʖ ͡°) ciekawi, mnie architektura i najbardziej oklepane miejsca w stylu wieża Eiffla ( ͡° ͜ʖ ͡°) xD

robiłeś za jednym zamachem, czy szybki wyskok za kilkaset złotych na tydzień i powrót do kraju?

@PawMad: sprawdzę :)
@Zimny-jak-lod: zacznij od wschodu, albo od zachodu. Na pewno do ogarnięcia Praga, Lizbona, Barcelona. Miesiąc starczy, z kasą to nie wiem bo teraz się wszystko popierdzieliło. Może być tak, że się zmęczysz i po prostu będziesz potrzebował odpoczynku, więc założyłbym w jednym miejscu pobyt np. 4 dni- wybrałbym na taki przestój stolicę, która Ci się spodoba :)
Paryż to bym olał, bo w 2-3 dni nic nie zobaczysz i tylko się
@Zimny-jak-lod: zazwyczaj latam raz co pare tygodni, lece na 3-4 dni w jakies ciekawe miejsce, staram sie ustawiac wyjazdy wokolo weekendow zeby nie musiec duzo wolnego w pracy brac ( ͡° ͜ʖ ͡°) potem wracam do domu do normalnego zycia, a jak mi sie znow zachce (zazwyczaj tak miesiac-dwa to trwa) to szukam kolejnego celu. Czasami po prostu losowo sprawdzam rozne miejsca ktore mnie ciekawia i jak
@Zimny-jak-lod: Paryż i Berlin, po kilka dni na każde poważne muzeum w tych stolicach. W Paryżu np. luwr i muzeum techniki, to już prawie tydzień. Absolutnie warto. Mieszkanie poza miastem i dojazd zbiorkomem. Praga to raptem architektura i piwo, więc dwa dni powinny wystarczyć.
To co masz na myśli jest super, ale zaplanuj miesiąc i srogi budżet.
@wykopyrek: teraz przemyślałem i to co Pan Kuhwa napisał, wydaje się lepszą opcją. Przeglądanie tanich linii lotniczych, jakaś fajna okazja to myk na kilka dni i powrót do kraju. W rok pewnie zobaczę duuużo, większość miejsc, które chcę zobaczyć, pracę mam na tyle fajną i luźną, że urlopy bez problemu.

Wszystko za jednym zamachem ciężko zorganizować finansowo, logoistycznie. Tak to wypadzik na kilka dni, jedno airbnb i powrót do kraju i
@Zimny-jak-lod jechać na kilka razy + nie będziesz musial bawić się w przesadne oszczędzanie. Zrobisz sobie mały risercz na spokojnie, domkniesz loty, hotel, transport po miescie/regionie i bez nerwów i straty czasu. Osobiście nie rozumiem tej mody, która u nas panuje, na podróżowanie po taniości. Mam w rodzinie takiego podróżnika, co to cała lodówka w magnesach. Fajnie, ale jak rozmawiamy o wakacjach czy coś to tylko krzyczy "tu byłem", a jak pytamy
@Zimny-jak-lod: Ad 2 i ad 3 weź pod uwagę, że przy wielu kierunkach cena biletu - czy wydasz 50 PLN czy 300 PLN nie będzie miała tak dużego znaczenia biorąc pod uwagę ceny na miejscu. Więc tak - zdarzały się kiedyś bilety po 50 PLN w ciekawe miejsca (nie wiem czy nadal tak się zdarza biorąc pod uwagę ceny paliwa i ogólną inflację), ale w takim Paryżu czy wspomnianym Oslo za
Tak jak wspominałem, 2-3 dni w stolicy i jazda dalej, tanie spanie i jedzenie. Może ktoś zrobił coś podobnego, jakie koszty? 10k czy bardziej 30k potrzebne?

@Zimny-jak-lod: Zajedziesz się i w dodatku poświęcisz zbyt wiele czasu na spięcie to w łańcuch i planowanie. Lepiej zrób to na wiele wypadów taka moja rada. Różne miasta to też różne czasy na optymalne zwiedzanie. W Paryżu byłem 5 dni, ale żałuje że tak krótko,
@Zimny-jak-lod: Poza poprzednimi radami, jak znasz angielski to polecam Free Walking Tour, jest w każdym większym mieście w Europie. Działają za napiwki, a potrafią w barwny i ciekawy sposób w 2-3 godziny pokazać najważniejsze punkty miasta, polecić gdzie warto pójść, co warto zjeść.
Co do jedzenia to polecam też mieć budżet jednak na te co fajniejsze knajpy zamiast wiecznie jeść tylko zupki chińskie, odkrywanie lokalnej kuchni to imo duża część odkrywania