Wpis z mikrobloga

@fstab: Do nawigacji morskiej, mam x270 z dwiema bateriami wewnętrzna i wymienialna i chcę sobie zrobić go tylko pod opencpn i sie zastanawiam czy zostawić tak jak jest na fedorze, działa git czy starać się odchudzać. Chodzi o to żebym miał awaryjną nawigacje w przypadku awarii zasilania. Oprócz tego mam opencpn na raspberry i normalny morski ploter
  • Odpowiedz
Do nawigacji morskiej, mam x270 z dwiema bateriam wewnętrzna i wymienialna i chcę sobie zrobić go tylko pod opencpn

@suqmadiq2ama: W teorii clear linux powinien być delikatnie bardziej oszczędny od typowych distro. A ogólnie to wrzuć sobie pakiet tlp i skonfiguruj go pod swojego lapka.

Linux i oszczędzanie baterii xddd

@etutuit: No @MercedesBenizPolska pewnie ma inne zdanie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Czy są jakieś wersje oszczędzające prąd? Żeby maksymalnie wydłużyć czas pracy na baterii

@suqmadiq2ama: powyłączaj niepotrzebne usługi i od razu będziesz miał dłuższy czas pracy na baterii. Do tego jak obniżysz taktowanie procesora do minimum to masz dodatkowy czas pracy.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@suqmadiq2ama:
Te 4h to zmierz sobie realnie, u mnie pokazuje 6h a działa ponad 10 (dell 3190 2 in 1).
Myślałem nad tym samym, ale niewiele sie ugra.
  • Odpowiedz
Jeśli chodzi o desktop environment (bo to wywnioskowałem, czytając o "wersji"), to bodaj najmniej zasobożernym będzie XFCE. Ogólnie - jak najmniej włączonych program i daemonów. Wiadomo, najdłużej będzie trzymać w multi-user.target ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: U nas w firmie są Delle i trzymają 8-10h na baterii, a to jakieś poleasingowe. Niestety nie znam modeli.

można na różne sposoby walczyć o minuty baterii, ale w sumie dawno tego nie robiłem. Prąd jest wszędzie.

Można kupić Pinebook Pro i ładować go z powerbanka potężnego i pewnie i 24h by dawał radę xd
  • Odpowiedz
@suqmadiq2ama: najważniejsze w oszczędzaniu energii jest ACPI:
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Configuration_and_Power_Interface

Linux ma opanowane ACPI w Dellach, bo Dell sprzedaje też komputery w fabrycznie-instalowanym Linuksem, więc pewnie Dell ma swój wkład do kernela/programów.

Jeżeli producent sprzedaje jakiekolwiek swoje laptopy z fabrycznie-instalowanym Linuksem, to spodziewaj się najlepszego wsparcia pod względem
patrolez - @suqmadiq2ama: najważniejsze w oszczędzaniu energii jest ACPI:
https://en...

źródło: comment_1647384498dO13kv7TfasBbv8faTddU0.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz