Wpis z mikrobloga

#programowanie #cpp #mac ktoś ma pomysł jak zrobić by program konsolowy reagował na wciśnięcie spacji bez potwierdzania tego enterem? system("pause") odpada - nie istnieje na moim systemie, podobnie z getch() - conio.h to Windows. Niby istnieje getch() w curses.h ale tu mi kompilator krzyczy coś o niezgodności z x64. Ogólnie program to Gra w życie, gdzie kolejne pokolenia mają pojawiać się po wciśnięciu spacji (pogrubione w poleceniu - więc wymóg), na razie mam zrealizowane to getcharem - reaguje na enter.
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@anonim1133: niestety cin.get() też czeka na potwierdzenie Enterem, więc działa co najwyżej na zasadzie spacja i enter potem, a potrzebuje by reagowało bez potwierdzania enterem
  • Odpowiedz
@anonim1133: tylko co mi po tym. Po prostu spacja ma być klawiszem wywołującym następne pokolenie. Obecnie mam to zrealizowane enterem - getchar czeka na znak - klepię enter i tyle.
  • Odpowiedz
@anonim1133: idealnie, topic z neowinu pomógł :) reaguje pięknie na spację(a raczej wszystkie klawisze oprócz k - ten zarezerwowałem na zakończenie programu) dzięki
  • Odpowiedz