Wpis z mikrobloga

@Caracas: mam nadzieję, że podniosą cokolwiek by dać znak rynkowi, że zaczyna się zacieśnianie (chociaż te 10-15pb) niestety to mało prawdopodobne tam same gołempie, a nie jak u Nas jaszczempie!
@WiktorekS: zapytaj Erdogana albo popatrz na Turecką politykę monetarną tam prezydent uważa, że stopy należy obniżać bo podnoszą inflację. Ostatnio mieli CPI 50% ( ͡° ͜ʖ ͡°)

To nie jest tak, że dziś podniesiesz stopy i jutro inflacja spada, a podejrzewam, że Czeski Bank Centralny, że nadal będzie zacieśniał politykę monetarną no i u nich się tarcza antyinflacyjna, a u Nas dopiero zaczęła obowiązywać. Więc u Nas
@adrwas: od stycznia 2020 do kwietnia 2020 masz obnizke stop i inflacja w tym samym czasie tez idzie w dol.

Od kwietnia 2020 do stycznia 2021 masz stopy na tym samym poziomie i spadajaca (nieznacznie) inflacje.

Od stycznia 2021 do pazdziernika 2021 masz takie same stopy a inflacja idzie w gore.

Od pazdziernika 2021 stopy ida w gore i infkacja idzie tez w gore.

Jakie wnioski ty wyciagasz na podstawie tego?
@WiktorekS: chłopie, widać, że nie wiesz co się działo przez ostatnie dwa lata w ekonomii, a teraz na szybko: tarcze antycovidowe, dodatkowe świadczenia socjalne tani kredyt. A w międzyczasie były też czynniki które je zmniejszały, zamknięta gospodarka, paliwo po 3,5zł itd.
@WiktorekS: kto powiedział, że stopy mają znikomy wpływ? Stopy są głównym czynnikiem zabijającym inflację i jest to narzędzie, które stosuje RPP - mniej pieniędzy w obiegu, spadek inflacji.
@WiktorekS: teraz nie wiem czy trollowi odpowiadam czy właśnie stawiasz PKB Niemiec, Holandii czy też Norwegii z PKB Polski na równi xD my nie mamy pieniędzy na taki socjal, a mimo to kreujemy od lat pieniądze
@adrwas: nie wiem, bank centralny USA czy bank centralny strefy euro?

Przeciez w Stanach czy w krajach Euro dalej masz stopy na zerowym/ujemnym poziomie.

Ciekawe kto ma racje: Polska czy dwie najwieksze potegi gospodarcze xD

my nie mamy pieniędzy na taki socjal, a mimo to kreujemy od lat pieniądze

Musisz jasniej artykulowac swoje mysli. Jezeli piszesz ze socjal powoduje inflacje, to mylisz sie. Jezeli piszesz ze socjal fundowany z kredytu powoduje
@WiktorekS: dobra, niestety nie będę z Tobą dyskutować. Bo starasz się mi wmówić, że Nasza gospodarka jest na tym samym albo wyższym poziomie niż zachodnią i że stopy procentowe nie mają wpływu na inflację, a do tego rozdawnictwo również nie wpływa na wzrost inflacji XDd za dużo TVPiS oglądasz widocznie
@adrwas: nie, ja ci pisze ze najlepiej nasladowac najlepsze gospodarki na swiecie i starac sie isc ich droga.

Ty za to chcesz isc starym paradygmatem ekonomicznym, od ktorego najwieksze gospodarki na swiecie juz odeszly.

Dzis jest era qe (dzialanie deflacyjne) i niskich stop. Kto sie nie dostosuje ten zapewne zostanie w tyle.

A i juz cie nie bede trzymal w niepewnosci i wytlumacze ci z czego wynika ostatnio slaba sytuacja gospodarcza
Nie ma w tym wielkiej tajemnicy: Glapa od poczatku gral na oslabienie zlotowki (zeby jak najwiecej wyciagnac z UE, o czym wielokrotnie mowil), jednak przyszedl covid, a pozniej wojna i sprawdzily jego polityke. To wszystko.

@WiktorekS: Więc mówisz, że Glapa od początku grał na osłabienie złotówki gdzie głównym zadaniem RPP jest utrzymanie wartości złotego? Niezły odlot XD
@adrwas: ty sie wczoraj urwales z choinki? Przeciez oni udzielili tysiaca wywiadow w ktorych podkreslali ze slaby zloty jest im na reke i do tego daza.

- Zdecydowanie nie chcemy jednak widzieć mocnej aprecjacji złotego w sytuacji ożywienia. Procykliczna aprecjacja nie jest przez nas mile widziana – powiedziała w lutym 2021 roku wiceprezes NBP Marta Kightley. Euro kosztowało wtedy ok. 4,50 zł, czyli prawie tyle co obecnie. - By zwalczyć tę
Glapa od poczatku gral na oslabienie zlotowki(zeby jak najwiecej wyciagnac z UE, o czym wielokrotnie mowil), jednak przyszedl covid, a pozniej wojna i sprawdzily jego polityke. To wszystko.

@WiktorekS: a wstawiasz mi tekst z lutego 2021, a od początku gra na osłabienie złotego. To mu się udało, PLN był najsłabszy w historii.

Więc Panie Ekonomisto powiedz dlaczego teraz RPP podnosi stopy skoro nikt tego nie robi z zachodu.

nie, ja
@adrwas: ale to wystarczy wpisac w google 'glapinski slaby zloty' (jak dodasz fraze before:2017 to ci bedzie wyszukiwalo newsy z 2016 i wczesniejsze) tego jest tysiace. Google naprawde nie gryzie

- Polska gospodarka jest taka, że obecny kurs złotego jest dla niej dobry, pewna skala wahań kursu złotego nie szkodzi polskiej gospodarce - powiedział prezes NBP Adam Glapiński, powtarzając, że NBP nie celuje w żaden określony poziom kursu. - Generalnie
źródło: comment_16469175438df5RFmVYxGV9Kw6QpaEGg.jpg