Aktywne Wpisy
drogadonikad +19
Mefedronka +62
Budyń z marchewką
Składniki na oko :)))
- dwie marchewki (jedna potężna, druga mniejsza)
- malutka pietrunia
- dwie szklanki mleka i pół szklanki mleka na potem
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
1. Sobie pokroisz wszystko ładnie w kostkę i wrzucisz do mleka. Ja nie mam garnka, więc gotuję na patelni.
2. Gotujesz tak te warzywa w mleku, do miękkości, co jakiś czas zaglądasz, bo nie masz co robić.
3. Potem sobie
Składniki na oko :)))
- dwie marchewki (jedna potężna, druga mniejsza)
- malutka pietrunia
- dwie szklanki mleka i pół szklanki mleka na potem
- dwie łyżki mąki ziemniaczanej
1. Sobie pokroisz wszystko ładnie w kostkę i wrzucisz do mleka. Ja nie mam garnka, więc gotuję na patelni.
2. Gotujesz tak te warzywa w mleku, do miękkości, co jakiś czas zaglądasz, bo nie masz co robić.
3. Potem sobie
To moje pierwsze podejście więc opis całego procesu i pro tipy mile widziane ( ͡° ͜ʖ ͡°)
#gotujzwykopem
@DunningKruger: od samego rana o tym #!$%@? myślę, postanowiłem ugotować bo te ze sklepu to gówno
@erdetmxt: ee tam, z żelatyną to pójście na łatwiznę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@JuneJohn: Nie, nie obojętnie. Jeśli robisz ze świńskich nóżek, albo nawet nóżek + golonki to nie potrzebujesz żelatyny.
Jeśli robisz z kurczaka, to raczej będziesz potrzebował żelatyny, chyba że wywar zrobisz na kurzych łapkach.
Jeżeli chodzi o protipy, to bulion na galaretę musi być przesolony. Tam sypie się naprawdę sporo soli i z przesolonego bulionu otrzymasz dobrą galaretę. Ale z bulionu który smakuje dobrze, wyjdzie
A co do reszty, zależy jaką galaretę lubisz. Ja najbardziej lubię taką zrobioną z samych nóżek, ale jest z nią najwięcej roboty przy obieraniu mięsa z kości.
Więc jeśli chcesz prościej, to kupujesz 3 nóżki, 1 golonkę, wrzucasz wszystko do gara, zalewasz wodą powyżej 2-3 centymetrów od poziomu mięsa, do tego listki laurowe, ziela angielskie i powoli gotujesz, aż nóżki popękają i zaczną się rozpadać. Warzywa możesz
@chanoja: Sam jesteś "bleee" ( ͡° ͜ʖ ͡°)