Wpis z mikrobloga

@JuneJohn: czasami robię z mięsem z kurczaka po gotowaniu rosołu - bulion z żelatyną do zalania, a do środka poszarpane mięso z kurczaka, zielone oliwki, groszek, gotowana marchewka (a najwygodniej marchewka z groszkiem ze słoika), czosnek i jest mega ;)
Obojętnie czy wieprzowa czy z kurczaka


@JuneJohn: Nie, nie obojętnie. Jeśli robisz ze świńskich nóżek, albo nawet nóżek + golonki to nie potrzebujesz żelatyny.
Jeśli robisz z kurczaka, to raczej będziesz potrzebował żelatyny, chyba że wywar zrobisz na kurzych łapkach.

Jeżeli chodzi o protipy, to bulion na galaretę musi być przesolony. Tam sypie się naprawdę sporo soli i z przesolonego bulionu otrzymasz dobrą galaretę. Ale z bulionu który smakuje dobrze, wyjdzie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@JuneJohn: kupujesz cztery nogi i 4 golonki, liść laurowy, ziele angielskie. Nastawiasz na noc na malutkim gazie, ma lekko pyrkać, to ważne, bo inaczej będzie mętna a nie klarowna. Rano wyłączasz, czekasz aż ostygnie i delikatnie wyjmujesz wszystko z gara żeby nie zmieszać. Nogi możesz od razu #!$%@?ć bo tam mięsa nie ma, chyba, że lubisz skóry w galarecie, to wtedy siekasz skórę(bleee).Goloneczkę wyjmujesz delikatnie i oddzielasz pyszne mięsko i do
@JuneJohn: Najlepiej pod koniec.
A co do reszty, zależy jaką galaretę lubisz. Ja najbardziej lubię taką zrobioną z samych nóżek, ale jest z nią najwięcej roboty przy obieraniu mięsa z kości.
Więc jeśli chcesz prościej, to kupujesz 3 nóżki, 1 golonkę, wrzucasz wszystko do gara, zalewasz wodą powyżej 2-3 centymetrów od poziomu mięsa, do tego listki laurowe, ziela angielskie i powoli gotujesz, aż nóżki popękają i zaczną się rozpadać. Warzywa możesz