Wpis z mikrobloga

Bo jak najbardziej mogę przynależeć do Kościoła, przyjmować sakramenty, i równocześnie wyrażać sprzeciw wobec tego co kler robi źle.

@clowncore: Ale nie możesz odżegnywać się od nauczania Kościoła i jego kapłanów, a na to właśnie zwróciłem uwagę.

deklaruję swoją obecność do Kościoła - Kościoła jako wspólnoty wyznaniowej a nie do budynku i księży

Z tego zdania można było wywnioskować, że deklarujesz Kościół jako wiernych, wykluczając z tego cała hierarchię kościelną,
  • Odpowiedz
jestem katolikiem, ale często jest mi wstyd :(

@Mondez: i powinno. KK to organizacja z samego założenia bardzo autorytarna, w której nawet się przysięga że jak się czegoś nie rozumie zawsze się będzie słuchać. Znacznie w tym prześciga nawet inne odłamy chrześcijaństwa, to niejako esencja katolicyzmu. Po co? Jak podoba ci się i przekonuje życiorys Jezusa lepiej odejść do normalniejszego odłamu.

• Odpowiedz
To akurat nic nowego. Terlikowski już od dłuższego czasu przestał być betonowym katolem jakiego znaliśmy wcześniej

@Michael_Scott: wręcz przeciwnie, on jest bardzo "betonowym", fanatycznym katolikiem. Z tą różnicą że prawdziwym i nie jest hipokrytą, to nie Kurski co w dupie ma przykazania własnej wiary tylko osoba co będzie krytykować zgnieliznę w organizacji która, jak wierzy, reprezentuje jego Boga.
  • Odpowiedz
  • 2
@Kozajsza mnie boli inna rzecz: w obliczu narodowego zrywu z jakim mamy do czynienia, gdzie niemal każda znana mi osoba pomaga jak może - jako wolontariusz, zbierając dary czy wpłacając kasę kosciol nie robi kompletnie nic aby pomóc. Największy posiadacz nieruchomości w Polsce nie ma miejsca na przygarnięcie matek z dziećmi, które uciekają przed wojną. Za to na wolontariatach i zbiórkach pełno "tęczowych Julek" które się wcześniej tak łatwo szkalowało przy
  • Odpowiedz
@Kozajsza: z podpisem tego screena trochę cie poniosło. To, że Terlikowski krytykuje dyplomacje watykańską nie oznacza, że coś odkrywa. Jest on dalej wierzącym katolikiem, który twierdzi, że Kościół jest święty co równie często podkreśla w swoich wypowiedziach. Ale to już nie zbyt wygodne co? Lepsza jest retoryka, że hehe katolicy odkrywają prawdę o kościółku
  • Odpowiedz
  • 3
@clowncore czyli co, 4 parafie na kilka tysięcy?
Na samym dworcu we Wrocławiu codziennie pracuje nawet kilkuset wolontariuszy. Dodatkowe kilkaset osób ogarnia zbiórki w radach osiedli i fundacjach a tysiące prywatnych osób gotują jedzenie, robią kanapki, zakupy, zbierają datki.
Z czym do ludzi xD
  • Odpowiedz
@clowncore Ojej, jesteś obecny w kościele, ale Ci się nie podoba i protestujesz. To trochę tak jakbyś np protestował przeciwko coca coli, bo wiesz ze ta firma przykładowo finansuje reżim putina (wymyślam na potrzeby przykładu), ale dalej byś codziennie kupowal puszkę coli. Fajnie, szkoda, że nie ma to żadnego znaczenia, bo dopóki kupujesz ich produkty, doputy nic to ich nie obchodzi. Kościolek pięknie Cie urobil, bo Cie uzależnił. Wymyślił problemy w
  • Odpowiedz
@clowncore: @krave: kosciół pomaga XDDDDD
Od dwóch tygodni prawie z----------y na dworcu we Wrocławiu, łącznie ponad 2k osób się przewinęło w ramach wolontariatu. Wiesz, ile było osób związanych z KK? 4 xDDDDDDDDDDDDDD
jedna siostra zakonna i trzech księży, z czego dwie z tych osób są wyjątkowo niemiłe dla wolontariuszy.

Dzisiaj pojawił się dodatkowy ksiądz, ale z pretensjami, bo w nocy nie było gdzie kłaść ludzi i jakiś wolontariusz
  • Odpowiedz
@GrammarNazi:

Ojej, jesteś obecny w kościele, ale Ci się nie podoba i protestujesz. To trochę tak jakbyś np protestował przeciwko coca coli, bo wiesz ze ta firma przykładowo finansuje reżim putina (wymyślam na potrzeby przykładu), ale dalej byś codziennie kupowal puszkę coli. Fajnie, szkoda, że nie ma to żadnego znaczenia, bo dopóki kupujesz ich produkty, doputy nic to ich nie obchodzi.

Prostestuję między innymi w taki sposób że w żaden sposób nie dokładam kościołowi swojej finansowej cegiełki. Protestuję w taki sposób że mój proboszcz wie że nie pojawię się w naszym parafialnym kościele na mszy ani na spowiedzi, bo uczestniczę w mszy i spowiedzi w kościele który zapewnia mi dostęp do mszy
  • Odpowiedz