Wpis z mikrobloga

wczoraj w radiu słyszałem o tej albo innej uczelni mówił że miejsc dla polaków nie zabierają ale dodają nowe dla ukraińców, no tak ale na te miejsce mogli by więcej polaków przyjąć i jeszcze przez pół roku czy tam rok będzie nauka po ukraiński.
@eternos15: Przecież to strzał w dziesiątkę - ci ludzie tutaj zostaną i się spolonizują (a mamy katastrofę demograficzną) a jak wyjadą to będą opowiadać na Ukrainie o Polsce jako o raju i kraju i który im pomógł. I będą ściągać na Ukrainę Polski biznes. Będziemy na tym zarabiać przez 50 lat jak nie więcej.
@eternos15: Też mnie to bawi i #!$%@?, już niedługo urkowie będą mieli więcej przywilejów, niż rodowity obywatel. Dostęp do opieki medycznej od tak, dostęp do socjalu niemalże od zaraz, spełnianie zachcianek typu skrzypce bo tak... Teraz darmowe studia, darmowa komunikacja, darmowe to darmowe tamto. Ciekawe kto za to wszystko płaci. ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#!$%@? mać...
@tigga: Mogą się go nauczyć? Polski to nie czarna magia a semestr startuje w październiku, maja 7 miesięcy, w 3 miejsce jesteś się w stanie nauczyć dowolnego języka na świecie do poziomu komunikatywnego
@eternos15: zajęcia mają być na pierwszym semestrze po ukraińsku, następnie po ukraińsku i po polsku a na trzecim semestrze już tylko po polsku by zapoznawać studentów z polskim językiem technicznym. Będą uczeni przez wykładowców z Politechniki Krakowskiej i będą miały taką samą tematykę jak studia polskie.

Zanim zaczniesz #!$%@?ć na wykopie polecam lepiej się zapoznać z tematem niż tylko tytuł przeczytać.
@NiebieskaPlanetarnaReka: A co mnie obchodzi o czym marzy Ukrainiec, za moją kasę się funduje jakieś projekty które daleko wykraczają poza standardowe danie noclegu i posiłku dla uchodźcy wojennego, chcesz to im płac z prywatnej kasy a nie mojej bo żeby to sfinansować to na pewno będzie dodruk pieniędzy i większa inflacja wiec za takie programy dla Ukraińców zapłacimy wszyscy w tym kraju a może nie każdy chce?
@eternos15: I prawidłowo, im więcej inżynierów z zagranicy tym mniej polskich inżynierów będzie chciało więcej hajsu

tak działa wolny rynek, trudnej nauczyć emigranta prawa polskiego niż dodawania i odejmowania
ktoś będzie musiał odbudować Ukraine po wojnie. Kształcenie tu, polską szkołą, ukraińskich inżynierów to najlepszy krok jaki możemy teraz zrobić w tym kierunku :)

@quizonmyface: dobry argument dał @kam966 gdyby to miało w przyszłości przynieść jakiś pozytywny skutek dla polski to miałoby sens ale tu się nie planuje długookresowo, jest fala pomocy to każdy chce pomagać, a że urzędnicy pomagają za nasze pieniądze to mają większy gest, populizm, wszędzie populizm,

rozumiem,