Ktoś mi powie, dlaczego w Polsce płacimy za podstawowe zakupy ile płaci się w Niemczech? Przecież to jest do cholery jakiś żart. Zarobki 3x mniejsze, a ceny takie same.
@polskimurarzpl: W niemczech mozesz wydac 50-100 eur tygodniowo i masz normalnie pelna lodowke i nie narzekasz - nie mowie tutaj oczywiscie o produktach wysokiej jakosci, ale zakupach w dyskontach jak nasza biedronka czy jakis lidl. Natomiast w p0lsce za 50-70 zl to mozna sobie co najwyzej polizac cukier przez szybe, nawet 100zł to mało. W Niemczech minimalna to jakies 1300 eur, w p0lsce 2200 zl, w niemczech na minimalnej mozna sie
@polskimurarzpl: Głównie dlatego, że Niemcy okradli w czasie II WŚ połowę Europy, dostały wsparcie po wojnie i nie miały komuny. Zauważ, że na świecie jest zdecydowanie więcej krajów znacznie biedniejszych od Polski niż bogatszych. Bogactwo państw teraz budują koncerny mające siedziby w danym kraju, a drenujące pieniądze z innych państw.
@Megawonsz_dziewienc: W Polsce za 100-200 PLN tygodniowo też możesz mieć pełną lodówkę robiąc zakupy w dyskontach. Jak już porównujemy to zarabiamy +/- 2x więcej w złotówkach.
W Niemczech minimalna to jakies 1300 eur, w p0lsce 2200 zl, w niemczech na minimalnej mozna sie samemu utrzymac, w p0lsce mozna co najwyzej pomieszkac pod mostem ( ͡°͜ʖ͡°)
W Niemczech minimalna to niecałe 1200 EUR, w Polsce ponad
@samerowski: W sumie nie musisz. Jak tak teraz policzyłem to sam w Holandii zarabiałem brutto więcej niż wspomniane przez Ciebie 15k PLN tyle, że w ogóle nie przekłada się to na realne zarobki.
@Errad: nadal nie podałeś tych ofert kawalerki za 750zl w większym mieście. Czyli w dupie byłeś gówno widziałeś, coś tam pieprzysz, ale sam nie wiesz co.
@Errad: Ty miales wskazac kawalerke za 750zł W WIĘKSZYM MIEŚCIE, a nie wysylac mi link do wyszukiwarki olx z calej polski gdzie glowne lokacje to jakies #!$%@? dolne xD
@Megawonsz_dziewienc: A jak u Ciebie z innymi przedmiotami poza geografią? Katowice to nie jest większe miasto? Chorzów? Gliwice? Sosnowiec? Czy nawet Zawiercie, Mysłowice albo Piekary Śląskie? Wiesz dlaczego Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia jest nazywana metropolią? Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że to dlatego, że jest metropolią. Może być mieszkanie w Chorzowie? Jest nawet taniej niż 750 PLN bo niecałe 600(plus media, ale wydaje mi się, że w Niemczech też się
najśmieszniejsze jest to, że nawet na magazynie wychodzi prawie(!) 15k brutto zł w DE i nie potrzeba tu programisty
Hmm, prawie 15k brutto to 3k€, co daje 1980€ na rękę Cóż, szału nie ma, ale i tak z chęcią zobaczyłbym ten Lohn ( ͡º͜ʖ͡º) Mam nadzieję, że zobaczę podstawowe wynagrodzenie, a nie jakieś wypłacone nadgodziny, czy wliczoną premie okolicznościową ( ͡º͜ʖ
nie no jak czytam wykop, to wychodzi ze zarabia sie tutaj wiecej niz na zachodzie, gdzie nie mamy zadnego duzego korpo, a jestesmy tania sila robocza dla nich
inb4 Nie każdy jest programistą 15k, w Niemczech też są ludzie wykonujący proste, potrzebne prace
#niemcy #polska #gospodarka #finanse #emigracja
W Niemczech minimalna to jakies 1300 eur, w p0lsce 2200 zl, w niemczech na minimalnej mozna sie
W Polsce za 100-200 PLN tygodniowo też możesz mieć pełną lodówkę robiąc zakupy w dyskontach. Jak już porównujemy to zarabiamy +/- 2x więcej w złotówkach.
W Niemczech minimalna to niecałe 1200 EUR, w Polsce ponad
@samerowski:
Daj linka do oferty bo ni ch*ja nie uwierzę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Pokaż mi te oferty kawalerek za 750 pln w wiekszym miescie ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ależ proszę
Jest tego trochę, a zakres 30 km nie obejmuje całego GZM-u czyli regionu metropolitarnego.
W sumie nie musisz. Jak tak teraz policzyłem to sam w Holandii zarabiałem brutto więcej niż wspomniane przez Ciebie 15k PLN tyle, że w ogóle nie przekłada się to na realne zarobki.
A np w Monachium ciężko będzie coś znaleźć za 900 EUR ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czyli w dupie byłeś gówno widziałeś, coś tam pieprzysz, ale sam nie wiesz co.
@Megawonsz_dziewienc:
Wręcz przeciwnie, ale ok :D
A jak u Ciebie z innymi przedmiotami poza geografią? Katowice to nie jest większe miasto? Chorzów? Gliwice? Sosnowiec? Czy nawet Zawiercie, Mysłowice albo Piekary Śląskie?
Wiesz dlaczego Górnośląsko-Zagłębiowska Metropolia jest nazywana metropolią?
Nie jestem specjalistą, ale wydaje mi się, że to dlatego, że jest metropolią.
Może być mieszkanie w Chorzowie?
Jest nawet taniej niż 750 PLN bo niecałe 600(plus media, ale wydaje mi się, że w Niemczech też się
Hmm, prawie 15k brutto to 3k€, co daje 1980€ na rękę Cóż, szału nie ma, ale i tak z chęcią zobaczyłbym ten Lohn ( ͡º ͜ʖ͡º) Mam nadzieję, że zobaczę podstawowe wynagrodzenie, a nie jakieś wypłacone nadgodziny, czy wliczoną premie okolicznościową ( ͡º ͜ʖ