Wpis z mikrobloga

nawet nie wiecie jakim problem jest duża masa, duże ciało. Zniszczyłem w ostanich 5 latach 7 foteli do biurka. Jestem lekko załamany, nie mogę znaleźć dobrego siedziska do stanowiska. Czy ktoś ma podobne doświadczenia i mógłby polecić mi model?

Zależy mi głwonie na tym aby:
- nie bujał się jak jest zablokowany
- nie odchylał się

Waże 120kg, mam 195cm wzrosu.

Najpierw miałem kilka zwykłuch foteli, wszystkie się łamały, wyrbiały, łapały luzy.

Miałem już skorzany fotel biurowy obrotowy (ok 800 zł) - w nim pod wpływem mojej masy materiał się wyrobił i pękł cały metal który mocował go na centralnym mocowaniu (tym obrotym słupie który łaczył go z kółkami)i spadłem z niego na ziemie.

Potem postanowiłem kupić masywne krzesło, zwykłe, nieobrotowe ze skórzanym obszyciem (350zł), uznałem że tam nie ma co się zepsuć. Niestety nogi znowu się obrusząły i krzesło po 9 miesiącach klekocze, huśta się, dokręcanie śrub nic nie daje, materiał zaczyna już się wgniatać a krzesło nadal się buja.

Po nim zakupiłem fotel gamingowy, aktualnie jest na wykończeniu, skrzypi, kołysze się już nawet przy zablokowaniu.

Moje pytanie jak żyć? (schudnąć xD)
A czy dla osób z większą wagą istnieją jakieś fotele? Ktoś ma coś sprawdzonego?
Czy fotele ergonomiczne są na tyle wytrzymałe? Boje się że wydam 2000zł na fotel z róznymi regulacajmi, dla mnie to potencjalne słabe punkty konsturkcji które się "rozklekoczą". Ktoś większy ma doświadczenie w tym temacie?

Przy fotelu pracuje, aktualnie siedze przy komputertze co najmmniej 10h dziennie. Problem dość istony, nie udało mi się znaleźć żadnego podobnego wątku w sieci. Zapraszam do wygłaszania opinii

#pracazdalna #ergonomia #fotel #komputery
  • 6
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@icebox_96: No przy takim wzroście powinieneś ważyć ze 100 kg, więc musisz schudnąć 20kg. Idź do dietetyka dobrego, bo ze 120 zaraz się zrobi 150… A co do fotela to może poszukaj czy nie da się od producenta zamówić jakiegoś super wzmacnianego.
  • Odpowiedz
@icebox_96: Możesz poszukać np. czegoś z rodziny Vitra ID - są zbudowane jak czołgi. Tylko, że koszt takiego fotela to około 5k zł - no ale jak pracujesz przy komputerze to warto zainwestować w coś lepszego. Nie są to fotele popularne więc z używką może być problem. Zamiast tego możesz rozejrzeć się za używanym HM Aeron w rozmiarze C. Odnowioną używkę znajdziesz za ~3k zł a taką nieodnowioną nawet poniżej
  • Odpowiedz