Wpis z mikrobloga

#muzyka #audio #audiofile
Czy dla takiego amatora jak ja, ktoś poda jakieś propozycje wyboru sprzętu do słuchania muzyki?
Chciałbym zestaw TYLKO do muzyki, więc chyba potrzebuję zestaw stereo z subwooferem i amplitunerem z 2 głośnikami?
Muza ma mieć piękny bass, mocny dla pokoju ~30m2
Cena generalnie nie gra roli, ale powyżej 8,9k nie dam.
Klipsch SPL-150 ponoć jest fajnym wyborem jako subwoofer, co proponujecie? Zaznaczam, że tylko do słuchania muzyki.
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@yorimo: nie wiem skąd jesteś - naprawdę polecam pojechać na odsłuch. To nie jest tak że każdemu słoń na ucho nadepnął i nie poczuje różnicy. Przed zakupem miałem w domu różne zestawy. Część zestawów tak mi nie podeszła że odłączyłem po 15 min i stały przez tydzień obok drugiego zestawu który grał. Serdecznie polecam Staszka z https://s4home.pl/ (pojechałem specjalnie z Krakowa do Oświęcimia).
  • Odpowiedz
@yorimo: klipsch rf 82 i rotel rb 981 i jakiś dobry przedwzmacniacz i nie potrzebujesz subwoofera. ewentualnie kolumny większe od klipscha i onkyo a9070.
kombinacje można mnożyć ale na taki pokój potrzebujesz trochę mocy ze wzmaka wg mnie 60-80W min. i kolumny dwu i pół drożne a może nawet trójdrożne, zależy co jest dostępne.

przy odsłuchach uważaj tylko na fakt, że u ciebie w pomieszczeniu wszystko może grać inaczej ze
  • Odpowiedz
@yorimo: chodzi o to, że do takiej kubatury możesz potrzebować kopa i zwykle dedykowana końcówka mocy będzie miała jej więcej niż wzmacniacz zintegrowany. to podraża i komplikuje zestaw ale czasem jest pomocne. Ja jestem fanem Rotela bo znam jego dźwięk. to jest średnia półka (zwykle) ze spodziewaną muzykalnością i zwykle dużą mocą/dynamiką.

Co do kolumn to te klipsche ma mój ojciec z tym onkyo i to jest dobre połączenie tylko
  • Odpowiedz
@hero207: Dziękuję.
Tak, akustyka pomieszczenia może zrobić niezłego WTF. Jak zmieniałem swój stary zestaw stereo do nowego domu (w starej chacie wydawało się OK), większy salon i zrobiłem takie....Ooooooo ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz