Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/szzzzzz_3IHuEILSHw,q60.jpg)
szzzzzz +25
mój stary to rasista, nacjonalista, ksenofob, homofob, dewota i entuzjasta teorii spiskowych. a wasz?
#mujstary #rodzice #starypijany (bo w sumie alkoholu też nadużywa) #pytanie #gownowpis
#mujstary #rodzice #starypijany (bo w sumie alkoholu też nadużywa) #pytanie #gownowpis
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/jaqqu7_YMbLj6XgnR,q60.jpg)
jaqqu7 +227
Melona już całkiem #!$%@?ło. Przecież to jest jakiś #!$%@? żart ten plan. Nie dość, że sama platforma PKD jego rządami działa gorzej i częściej się sypie. Jest bardziej zawalona botami, z którymi nikt nic nie robi. Ogólnie tablice I feed to jakaś porażka... to jeszcze każe sobie płacić za ilość przejrzanych wpisów xD
Przecież to jakiś ponury absurd jest.
#twitter #elonmusk
Przecież to jakiś ponury absurd jest.
#twitter #elonmusk
![](https://wykop.pl/cdn/c3201142/1771289b08fc79170fb1f56c64e124864b7b5b7d9a8aab582e5177ad722f1bd2,w150.jpg)
Tym razem wchodzimy na wyższy lvl i chwytamy za rondle do gotowania mleka!
Domowy serek typu włoskiego
Składniki:
- 1l mleka świeżego (im tłustsze, tym lepsze, jeśli tak jak ja nie macie dostępu do takiego "prosto od krowy", wystarczy zwykłe butelkowane, tylko nie UHT!) - do swojego użyłam standardowego 3,2%
- 3 łyżki stołowe octu
- 1 łyżeczka soli
*1 łyżeczka dodatków, jeśli chcecie zrobić wersję smakową
Ponadto potrzebne będą:
- garnek do gotowania mleka lub zwykły rondelek, jeśli nie posiadacie garnka do gotowania mleka
* termometr kuchenny z sondą, jeśli podobnie jak ja, nie posiadacie garnka do gotowania mleka i macie problem z wyczuciem momentu, kiedy mleko jest na granicy wrzenia
- BZdOS (Budżetowy zestaw do ociekania serów)
Wykonanie:
1. Mleko przelać do garnka i podgrzać do temperatury ok. 96 stopni Celsjusza (czyli niemal doprowadzić do wrzenia).
2. Wyłączyć grzanie pod garnkiem.
3. Do gorącego mleka dodać ocet. Lekko zamieszać. Mleko powinno się zwarzyć.
4. Zwarzoną masę osolić. Na tym etapie można dodać też inne przyprawy do smaku.
5. Odstawić garnek na ok. 15 minut.
6. Przygotować BZdOS i przelać na niego zawartość garnka.
7. Po zlaniu serwatki i związaniu materiału, zestaw umieścić w lodówce.
Po godzinie serek powinien nadawać się do jedzenia. Masa otrzymanego serka, w zależności od jakości użytego mleka, powinna wynosić ok. 200 g.
Serek w smaku jest mleczny, lekko słodkawy, w konsystencji przypomina ricottę lub capri, może się delikatnie kruszyć w trakcie krojenia.
Smacznego!
----
Po więcej przepisów zapraszam na profil Małe Serki na Instagramie
#maleserki --> tag do obserwowania/czarnolistowania
a poza tym: #gotujzwykopem #jedzenie
Ogólnie przy moich ilościach sera na raz nie recyklinguję serwatki, bo raz że jest jej mało, a dwa zwykle po serach z dodatkami nie jest "czysta"
Pod poprzednim wpisem było o tym trochę dyskusji i tam jeden Mireczek podrzucał pomysły co z serwatki można zrobić.
Jak mi kiedyś zostanie czysta to spróbuję ją na coś sensownego przerobić i dam znać czy to ma sens