Aktywne Wpisy
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/undone_ylTIy76ZAL,q60.jpg)
undone +28
wlasnie posypal mi sie swiat, stracilem kobiete, ktora byla dla mnie calym swiatem. Dawala mi troche nadziei na lepsze jutro, znala moj caly smutny zywot.. chce mi sie plakac, nie mam gdzie tego wyrzucic wiec pisze to tu
![](https://wykop.pl/cdn/c3397992/PrzegrywusGold_zMOOCzQoMX,q60.jpg)
#przegryw nie ma na kogo glosowac to bede glosowal na PiS
Tym razem wchodzimy na wyższy lvl i chwytamy za rondle do gotowania mleka!
Domowy serek typu włoskiego
Składniki:
- 1l mleka świeżego (im tłustsze, tym lepsze, jeśli tak jak ja nie macie dostępu do takiego "prosto od krowy", wystarczy zwykłe butelkowane, tylko nie UHT!) - do swojego użyłam standardowego 3,2%
- 3 łyżki stołowe octu
- 1 łyżeczka soli
*1 łyżeczka dodatków, jeśli chcecie zrobić wersję smakową
Ponadto potrzebne będą:
- garnek do gotowania mleka lub zwykły rondelek, jeśli nie posiadacie garnka do gotowania mleka
* termometr kuchenny z sondą, jeśli podobnie jak ja, nie posiadacie garnka do gotowania mleka i macie problem z wyczuciem momentu, kiedy mleko jest na granicy wrzenia
- BZdOS (Budżetowy zestaw do ociekania serów)
Wykonanie:
1. Mleko przelać do garnka i podgrzać do temperatury ok. 96 stopni Celsjusza (czyli niemal doprowadzić do wrzenia).
2. Wyłączyć grzanie pod garnkiem.
3. Do gorącego mleka dodać ocet. Lekko zamieszać. Mleko powinno się zwarzyć.
4. Zwarzoną masę osolić. Na tym etapie można dodać też inne przyprawy do smaku.
5. Odstawić garnek na ok. 15 minut.
6. Przygotować BZdOS i przelać na niego zawartość garnka.
7. Po zlaniu serwatki i związaniu materiału, zestaw umieścić w lodówce.
Po godzinie serek powinien nadawać się do jedzenia. Masa otrzymanego serka, w zależności od jakości użytego mleka, powinna wynosić ok. 200 g.
Serek w smaku jest mleczny, lekko słodkawy, w konsystencji przypomina ricottę lub capri, może się delikatnie kruszyć w trakcie krojenia.
Smacznego!
----
Po więcej przepisów zapraszam na profil Małe Serki na Instagramie
#maleserki --> tag do obserwowania/czarnolistowania
a poza tym: #gotujzwykopem #jedzenie
Na twaróg przepis też wrzucę ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ooo, to jak robi to będziesz podpowiadał jak coś mi nie wyjdzie, co robię nie tak :P
https://serowar.pl
Pochwal się potem swoim dziełem ;)