Wpis z mikrobloga

@archubuntu: Ale ona ma rację. Czas przyzwyczaić się do wichur, trąb powietrznych, które jeszcze kilkanaście lat temu były rzadkością a teraz trafiają się seriami. Tak właśnie p------i się klimat na tej szerokości geograficznej. To, że raz trafi się śnieżna pogoda kiedy trzeba o niczym nie świadczy.
  • Odpowiedz
Swoją drogą który to rok z rzędu Tomasz Sommer na jesieni ogłasza zaoranie lewactwa, bo przewidywana jest zima stulecia, ale na wiosnę milczy bo nie pykło?
  • Odpowiedz
@archubuntu myślę że tutaj nie chodzi o to, że było zimno to pogoda ≠ klimat, jest ciepło to pogoda = klimat, tylko o to, że zmiany klimatyczne to nie zmiana temperatury o 10⁰C tylko niewielka nawet zmiana czy jest ciepło czy zimno, natomiast znacznie częściej występujące anomalia pogodowe jak te wielkie wichury w lutym czy nawet styczniu, a to akurat jest prawda
  • Odpowiedz
natomiast znacznie częściej występujące anomalia pogodowe jak te wielkie wichury w lutym czy nawet styczniu

@bezbek303: Nie zmienia to faktu, że dowodem na zmianę klimatu są precyzyjne pomiary w skali całego roku na świecie a nie pojedyncza anomalia.

W przeciwnym razie skazujemy się na przerzucanie się lokalnymi zjawiskami pogodowymi na zasadzie "moja anomalia jest lepsza niż Twoja" bo niby czemu anomalia pogodowa w 2022 roku ma bardziej świadczyć o zmianie
archubuntu - > natomiast znacznie częściej występujące anomalia pogodowe jak te wielk...

źródło: comment_1645441674qPxSQDhSLdOmCVOiZY7Sch.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@archubuntu: ale przecież ona wyraźnie zaznacza, że chodzi o kolejny alert o wietrze. Podkreśla, że takie sytuacje są coraz częstsze (co jest faktem) i za co odpowiada ocieplenie klimatu czyli prawdopodobnie człowiek. Nie rozumiem o co ci chodzi. Odnoszę wrażenie, że mówicie o tym samym, tylko na siłę chcesz się do czegoś przyczepić.
Poza tym nie wiem czy w tym przypadku wciąż możemy mówić o anomaliach, ale to już potrzebny
  • Odpowiedz