Wpis z mikrobloga

Jestem zafascynowany i przerażony tym, jak łatwo można używać zwyczajnych ad personam pt.
"Co może pan wiedzieć na dany temat, skoro ukończył pan studia X?"

Niesamowite, jak efektywny jest to chwyt erystyczny i jak bardzo imponuje to pewnym ludziom.

Mógłbyś przeanalizować mnóstwo raportów IPCC, możesz przenalizować wiele prac naukowych, przeczytać różne artykuły naukowe, obserwować modele - to nic. Nie ukończyłeś studiów ze specjalizacją w klimatologii - nie masz prawa się wypowiadać.

Nie przeszkadza to tym samym ludziom natomiast wychwalaniu starego satyra, który nie miał absolutnie nigdy styczności z żadną pracą naukową na ten temat i posługuje się chłopskim rozumem.

Najgorsza jest ta cała kultura: "X zaorał Y", jakoby w dyskusji na poważne tematy chodziło o wygranie jakiejś walki na ringu, a nie dojście do meritum.

Trochę smutne.

#kanalsportowy #korwin #stanowski #wiech
theicecold - Jestem zafascynowany i przerażony tym, jak łatwo można używać zwyczajnyc...

źródło: comment_1645192196tr5tZ5Lus6UqNU8s3YlpnO.jpg

Pobierz
  • 21
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@theicecold: to działa też w drugą stronę. Sugerujesz, że Korwin nie mial stycznosci nigdy z żadną pracą naukową, podczas gdy w kazdej wypowiedzi rzuca cytatami z różnych książek, publikacji.
  • Odpowiedz
@elemel90: sugeruję, że nie miał styczności z żadną praca naukową w kontekście GO.

Być może nie sprecyzowałem wystarczająco i użyłem skrótu myślowego, ale to miałem na myśli.

Co do jego styczności ze wszelkimi źródłami naukowymi w innych tematach - mam niewystarczającą wiedzę, więc się nie wypowiem.
  • Odpowiedz
@theicecold: czyli też nie masz wiedzy czy miał styczność z publikacjami nt GO tylko z góry zakładasz, że nie miał. W takim razie powinieneś usunąć ten wpis bo to zwykła manipulacja.
  • Odpowiedz
Nie przeszkadza to tym samym ludziom natomiast wychwalaniu starego satyra, który nie miał absolutnie nigdy styczności z żadną pracą naukową na ten temat

@elemel90: W takim razie poprawmy to zdanie.

"[...] który, jak przypuszczam, wnioskując na podstawie jego wypowiedzi, nie miał absolutnie nigdy styczności z żadną pracą naukową na ten temat"

Myślę, że teraz jest poprawnie. Gdybym mógł edytować główny wpis, umieściłbym w nim taką poprawkę.
  • Odpowiedz
@theicecold: czyli podsumowując wychodzi na to, że należysz do tej samej grupy osób o których się wypowiadałeś. Cieszę się, że do tego doszliśmy. ( ͡° ͜ʖ ͡°)-
  • Odpowiedz
@elemel90: ale na co wychodzi?

Wychodzi na to, że fani JKM potrafią jednocześnie wychwalać Korwina, pomimo jego braku wiedzy i używania totalnie niepoprawnych w kontekście dzisiejszego dorobku naukowego ludzkości, a krytykują Wiecha za brak ukończonych studiów w odpowiednim kierunku?

Gdybym tylko i wyłącznie wystosował argument: "Korwin nie miał styczności z pracami naukowymi na ten temat, więc nie ma prawa się wypowiadać" - to byłoby ad personam.

Nigdzie tak jednak nie
  • Odpowiedz
@theicecold: dokładnie to tego doszliśmy, ponieważ fani JKM atakują Wiecha o brak fundamentów do dyskusji, a Ty robisz to samo w stosunku do JKM, mimo, że jak sam powiedziałeś nie masz wiedzy czy JKM opiera swoje argumenty na jakichś publikacjach naukowych, podręcznikach itd. czy nie. Nie zadałeś sobie trudu zbadania sprawy głębiej, mimo, że nawet w tym wywiadzie później Korwin w rozmowie z innym słuchaczem mówi o jakiejś książce na
  • Odpowiedz
@elemel90: OK, o jakiej książce mówi Korwin? Szczerze pytam, proszę, przytocz mi.

Moje przypuszczenia są zasadne. Korwin dokonuje masy uproszczeń, których nie dokonywałby, gdyby miał jakieś pojęcie na ten temat.
  • Odpowiedz
@theicecold: wymieniasz bledy Korwina dotyczace wiedzy nt. klimatu a w wczorajszej krotkiej wypowiedzi Wiech tez zrobil szkolny blad dotyczacy trafnosci prognoz pogody o czym sie uczy na geografii w liceum, moim zdaniem obaj nie maja wystarczajacych kompetencji aby na ten temat dyskutowac
  • Odpowiedz
@theicecold kłócił się z Korwinem że można dokładnie przewidzieć pogodę na 5 dni do przodu bo gdyby tak nie było to samoloty nie mogłyby latać xD oprócz tego kiepska argumentacja typu: 'naukowcy w latach 80 dokładnie przewidzieli jak się zmieni klimat więc można im wierzyć w prognozy co będzie za 40lat'
  • Odpowiedz
Akurat Wiech nie jest ekspertem od klimatu i sam to przyznaje. Jest raczej ekspertem od rozmawiania z prawicowymi szurami nt. klimatu. Trochę niezręcznie Stanowski go przedstawił, ale trudno było wybrać lepszego rozmówcę do tej roli.
  • Odpowiedz
Mógłbyś przeanalizować mnóstwo raportów IPCC, możesz przenalizować wiele prac naukowych, przeczytać różne artykuły naukowe, obserwować modele - to nic. Nie ukończyłeś studiów ze specjalizacją w klimatologii - nie masz prawa się wypowiadać.

@theicecold: Jednocześnie to samo towarzystwo powie, że współcześnie studia to tylko bezwartościowy papierek. xD
  • Odpowiedz
Jestem zafascynowany i przerażony tym, jak łatwo można używać zwyczajnych ad personam pt.

"Co może pan wiedzieć na dany temat, skoro ukończył pan studia X?"

@theicecold: Maj ostatnio wrzucił film dokładnie w tym temacie - polecam obejrzeć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ziumbalapl - > Jestem zafascynowany i przerażony tym, jak łatwo można używać zwyczajn...
  • Odpowiedz