Wpis z mikrobloga

@Kaktus80: jak wyeliminujecie? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Wszystkie baśnie i legendy marksistowskie kończą się na rewolucji. Nikt nigdy nie opisał Państwa funkcjonującego wg. tych zasad. Próbowano to wprowadzić w XX wieku ale wyszło jak wyszło. Nadal wierzysz w walkę klas jak w bozię?
@Gonzzo: Nie jestem marksistą tylko illegalistą i bazuję na "Jedynym i jego własności" Stirnera a nie na "Manifeście komunistycznym", komentarz powyżej to była bardziej beczka z kolegi niż mój realny pogląd, chociaż generalnie państwo komunistyczne zawsze będzie stało na wyższym poziomie niż państwo kapitalistyczne. Zresztą anarchokomunizm to ustrój przyszłości w momencie automatyzacji (co już można zauważyć przez testowanie przez państwa BDP)
@Kaktus80: Ok ok, ja też nie nazwałem Ciebie komunistą. A to co uważasz sobie prywatnie, sobie uważaj, nic mi do tego. Idee niemieckich filozofów XIX wieku są piękne jako cel. Problem w tym że cel jest utopijny rozmyty i nieokreślony, a droga do tego celu je przekreśla całkowicie.

chociaż generalnie państwo komunistyczne zawsze będzie stało na wyższym poziomie niż państwo kapitalistyczne. Zresztą anarchokomunizm to ustrój przyszłości w momencie automatyzacji (co już
Problem w tym że cel jest utopijny rozmyty i nieokreślony, a droga do tego celu je przekreśla całkowicie.

To nic innego jak opinia, dla ciebie cel jest rozmyty i nieokreślony a droga do niego zła, dla kogoś innego będzie całkowicie odwrotnie.

Komunizm na wyższym poziomie czego? terroryzmu i upodlenia człowieka?

Od kiedy komunizm polega na terroryzmie i upodleniu człowieka? Bo myślałem że na społecznej własności środków produkcji, zniesieniu ucisku klasowego i wspólnym
@Kaktus80: społeczeństwa kapitalistyczne doprowadziły do wybicia się z tradycyjnych, wiejskich klimatów. Na wsi #!$%@? wszyscy - kobiety, mężczyźni, dzieci, po 12h+ jak trzeba było, cały sezon. Mieszkaniowe warunki tez mieli prima sort. ;)

Socjaldemokracja i reformy społeczne wprowadziły 8h dzień pracy i ludzkie warunki, w porównaniu z tym co działo się wcześniej, a nie komunizm. W krajach komunistycznych praca kobiet była norma od dnia 0. 12h by wyrobić plan to tez
@Kaktus80:

To nic innego jak opinia, dla ciebie cel jest rozmyty i nieokreślony a droga do niego zła, dla kogoś innego będzie całkowicie odwrotnie.

Nie tyko dla mnie, żaden myśliciel tamtych lat i ich następcy nie opisali w jaki sposób takie społeczeństwo ma funkcjonować w praktyce, a nie w teoriach o nowym człowieku socjalistycznym, który wyzbędzie się tego co leży w naturze człowieka: ograniczone zaufanie do innych, duch rywalizacji, lęki itp
@Kaktus80 Jasne, bo najlepiej żeby kobieta siedziała w domu - cicho, z dziećmi, usługując mężowi. Nie mając własnych pieniędzy, de facto, uzależniona od mężczyzny. Mógł ją bić, zdradzać, terroryzować, a ona nie miała jak odejść, bo i jak bez pieniędzy?