Wpis z mikrobloga

#react #reactnative mirki jak najlepej rozwiązać ten problem w apce mobilnej, mal ekran z listą postów, klikam w post przechodzę do widoku posta robie fetch na tym ekranie Po czym daje like. Wracam do listy i mam nieaktualny element na liście (stara liczba postów). Dotychczas wszystko sobie trzymałem w reduxie ale gdy robie taki moduł społecznościowy to tych zasobów i różnych list jest od zawalenia poza tym ciagle się aktualizują. Mam jedno rozwiązanie związane z reduxem i obiektem do aktualizacji który nasłuchiwałbym na wszystkich osobnych ekranach i gdy coś się pojawi zaaktualizwane to daje update elementu na tej liście
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@IlllI: jak sam zidentyfikowałeś musisz mieć jeden source of truth. Czy redux, czy mobx, czy context, czy Apollo, potrzebujesz dopisać abstrakcje, która będzie łatwa i optymalna

różnych list jest od zawalenia poza tym ciagle się aktualizują

Może wrzuć jak wygląda struktura, będzie łatwiej pomóc
  • Odpowiedz
  • 0
Wiesz każdy ekran ma jakas liste wpisów np widok profilu widok najnowszych wpisów plus ekrany ten mogą się pojawiać kilkukrotnie pushem bo z jednego profilu przechodzę np na inny profil. Dlatego na kazdym takim widoku pobieram wpisy i trzymam jako state tego ekranu.
  • Odpowiedz
@IlllI: generalnie zależy ile masz tych danych itd. bo jak jest ich niewiele to możesz sobie to trzymać w storze w obiektach np.

[{
id: 1,
items: [{id: 1, isSelected: false}, {id: 2, isSelected: true}],
  • Odpowiedz
@Rst00: właśnie wiem, że to można na wiele sposobów zrobić, mam ten problem, że sam od lat pracuje nad projektem i nie mam kogo zapytać. Pojawią się takie rozwiązania w głowie ale często myślę 'to jest w sumie zbyt p----------e pewnie da się inaczej a ja idę na około' ;D
  • Odpowiedz