Wpis z mikrobloga

Ja się zastanawiam czy Rosja z Zachodem nie umówiły się na straszenie społeczeństwa wojną. Jak to możliwe, że od 2 miesięcy słyszę, że Rosja zbiera wojsko ze wszystkich możliwych okręgów, a od 2 miesięcy oficialna ilość rosyjskich żołnierzy na granicy z Ukrainą wynosi około 140 tys.? Teraz w newsach zamiast 140 tys. podają, że zebrali 70% gotowiści do inwazji, a w ostatnim akapicie piszą, że Rosja uzbierała ponad 100 tys. żołnierzy. To jak to jest faktycznie, zbierają i zbierają, a ciągle jest tyle samo? Może to po prostu ustawka, żeby zamiast covidem, którego ludzie się już nie boją, straszyć wojną?

#ukraina
  • 2
@cybher2: Jeżeli już to raczej dopartywąłem się checi urobienia Zachodu i Ukrainy do pewnych ustepstw. Zeby nie było, że ja tak uważam, ale momentami naprawde mozna było tak pomyślec.
Tyle, że tak jest tylko momentami, a innym razem to nawet na odwrót.
@cybher2: Liczba żołnierzy jest najtrudniejsza do ustalenia, w skrajnym wypadku można nawet autobusami cywilnymi transportować zwyczajnie ubranych gości z torbami, mobilizacje Amerykanie mierzą przede wszystkim ilością sprzętu.