Wpis z mikrobloga

Wydana 2 dni temu beta #ios 15.4 w końcu wprowadza obsługę FaceID w masce bez konieczności noszenia #apple Watch. O co najmniej 2 lata za późno ale lepiej teraz niż wcale.

Z tego co testowałem, działa to nieco wolniej, ale nadal szybciej niż z zegarkiem ✊

Z tego co piszą w internetach, trzeba mieć #iphone 12 lub nowszy.

#telefony #technologia
zielonka18 - Wydana 2 dni temu beta #ios 15.4 w końcu wprowadza obsługę FaceID w masc...

źródło: comment_1643605009Q8S9wSjpQ2f3T4LfUfFL3n.jpg

Pobierz
  • 14
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@zielonka18: lepiej późno niż wcale, a może się przydać nie tylko w pandemii, ale w innych miejscach. Ciekawe czy w kasku motocyklowym też działa?
  • Odpowiedz
@NuklearnySzpadel: nie - twarz musi być zeskanowana w całości - jeśli zakryjesz usta podczas skanowania to nie przejdzie. Wcześniej chyba dało się zrobić skany z twarzą zakrytą do połowy, ale chyba już to załatali. W zeszłym roku wprowadzono możliwość odblokowania jeśli nosisz Apple Watch, ale też działa to z opóźnieniem, poza tym wolę nosić analogowy zegarek na co dzień.

@rybak17: [potrzebne źródło]. O słuszności noszenia masek możnaby dyskutować
  • Odpowiedz
@deyna: W kasku chyba nie przejdzie ale nie testowałem. Widzę że dodali też opcję z okularami, ale mnie zwykle rozpoznawało, nawet w polaryzowanych przeciwsłonecznych.
  • Odpowiedz
@Moregank_Freeman: Uczy.

Ale co to ma do odblokowywania w maseczce xD.
Jeżeli face ID wymagało do działania pobrania cech z okolicy ust to ich zasłonięcie nie pozwalało na odblokowanie. A odnośnie okularów to sam osobiście nie noszę ale moja dziewczyna nigdy problemów nie miała ale ona nos okulary z bardzo wąskimi oprawkami
  • Odpowiedz
@HellsGambit: Ja noszę z nieco grubszymi i też zwykle problemu nie ma. Czasami jak światło się niefortunnie odbija, to nie rozpoznaje, ale wystarczy nieco się obrócić.

@pekak: Uznali że jest to na tyle bezpieczne, by pozwalać nawet odblokowywać również Wallet do płatności. W praktyce - zobaczymy, bo nawet z niezasłoniętą twarzą zdarzały się przypadki odblokowania przez kogoś podobnie wyglądającego, więc coś czuję, że tutaj może być gorzej. Tak
  • Odpowiedz
@pekak: dostępne na iPhone 12 w górę bo te mają inny lepszy sensor z przodu. Dzięki temu mogą pozyskać więcej cech z okolic oczu więc sobie teoretycznie rekompensują braki dolnej części twarzy. Fajnie działa jeżeli się patrzy ze strony uprawnionego użytkownika bo nie zauważyłem różnicy w szybkości między maseczka a brakiem. Ale jak to jest z odblokowywaniem przez kogoś podobnego to nie testowałem xD
  • Odpowiedz