Wpis z mikrobloga

Niektórzy twierdzą że PM nie musi być techniczny, bo on jest od zarządzania pracą, więc liczą się miękkie umiejętności a techniczne są nieistotne. Czaicie co by było jakby to samo przenieść np. na budowlankę? Zrobić takiego Oskarka brygadzistą na budowie?

"Jak to płyta fundamentowa musi schnąć dwa tygodnie? A jak ci dorzucę kilku ludzi to wyschniecie ją do wtorku?"

"Betoniarka się #!$%@?ła? To nawet lepiej, powinniśmy rezygnować z narzędzi third-party, weź dwóch praktykantów i poskładajcie nową in-house"

"Nie potrzebujesz uprzęży, musisz być bardziej agile"

"Po co te rury w kuchni? Klient chce wodę bezprzewodowo, wiem że się da bo czytałem o tym na jednym blogu"

"Wiem, że nie dowieźli zbrojenia, ale piętro musi być dokończone w tym sprincie, wylejcie beton normalnie a zbrojenie doda się w refaktorze w przyszłym kwartale"

"Mieliśmy już robić odbiór, ale przyszedł change request, na ile wyestymujecie dobudowanie piwnicy i przesunięcie klatki schodowej o 15 metrów w lewo? UX mówi że dla nich to nie problem poprawić plany, więc mam rozumieć że uwiniecie się do końca miesiąca?

"Biznes uznał że dźwigowy z uprawnieniami jest za drogi, za te same pieniądze zatrudniliśmy do zespołu 6 praktykantów"

"Do wykonania fundamentów zatrudniliśmy kontraktora, wy róbcie ściany a oni fundamenty zrobią u siebie na budowie w Bengaluru a potem się zintegruje"

Oprócz tego codzienne daily gdzie pyta każdego z osobna co robił wczoraj, co będzie robił dzisiaj i czy coś go nie blokuje na którym 56-letni Zbyszek mówi że wczoraj nosił cegły, dzisiaj będzie nosił cegły, a blokuje go czasem Rychu bo leży #!$%@?, potem kawka i krótki wpis na Muratorze o nowych trendach w budownictwie

#programowanie #programista15k #budownictwo #budujzwykopem
  • 115
  • Odpowiedz
@maskapone Jako PM zgadzam się, że trzeba mieć przynajmniej podstawowe obycie techniczne, przydaje się też doświadczenie w pracy na niższym szczeblu, np jako support consultant. Natomiast PM nie jest od wszystkiego, przeważnie ma do pomocy Technical PMa, technical leada.. Wszystko zależy od wielkości firmy i wielkosci projektu.
  • Odpowiedz
@mch0588:

chyba nie wiesz jak się robi harmonogramy xD Bez znajomości technicznych szczegółów nie jesteś w stanie nic opracować.

No wiem jak się robi, pytasz inżynierów ile coś zajmie, wpisujesz w excela i wychodzi ci data. Ze niby do czego mi potrzeba znajomosci technicznych szczegółów?

Musiałbym pracować w jakiejś patologicznej instytucji gdzie inżynierowie kłamią i nie mogę im zaufać ze jak mówią ze 4 miesiące to 4 miesiące. Zwolniłbym się
  • Odpowiedz
@gatineau: i przychodzi deszcz i nie można wjechać koparką i po Twoim excelu xD nie mówiąc już o koordynacji czy różnego rodzaju niespodziankach ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
nie wiem w jakich wy organizacjach pracujecie że PM wam przeszkadza ale patologia musi być ostra, po prostu tam pasujecie xD
  • Odpowiedz
i przychodzi deszcz i nie można wjechać koparką i po Twoim excelu xD

@mch0588: no właśnie na tym polega praca PMa żeby naniósł zmiany do Excela i poinformował kogo trzeba o tym że w wyniku deszczu Excel się zesrał i 10 teamom zmienia się harmonogram.

Pracowałeś kiedyś nad większym projektem? Ja pracowałem i pamiętam że zanim doprosiłem się PMa (tak doprosiłem się, miałem regularne konwersacje z dyrektorem departamentu że marnuje czas mój i moich inżynierów bo nie zatrudnił gościa od harmonogramowania) to musiałem w ciągu tygodnia robić około 8 spotkań 1:1 z 8 róznymi tech leadami. Każdy z nas robił takich spotkań 8 - 8 pół godzinnych spotkań tygodniowo, do każdego trzeba się z 10 minut przygotować, po każdym napisać 10 minut notatki. Dzień pracy, 20% (!!!!) czasu w dupę na
  • Odpowiedz
est do zrobienia kuchnia i łazienka jako osobne projekty. W scurumie nie ma koordantarów! Jak jest wolne zadanie z danego projektu proszę siebie ja wziąć. Jaki jest postęp prac w kuchni? #!$%@? wie... bo nie ma osoby odpowiedzialnej za sam projekt, a cały zespół jest odpowiedzialny, a ci skupiają się na poszczególnych zadaniach, a nie całości.

@DrKittens: W trakcie sprinta możesz tego rzeczywiście nie wiedzieć, ale kiedy sprint się kończy/zaczyna
  • Odpowiedz
@GienekZFabrykiOkienek: nie, sekretarka to jeszcze inna rola. Sekretarkę faktycznia mą dyrektor i faktycznie zajmuje się ona przerzucaniem papierów i umawianiem spotkań.

Sekretarka na pewno NIE będzie robić za mnie 1:1 z gościem który zarządza systemem do uwierzytelniania żeby ustalić w jakiej kolejności wydajemy zmiany na produkcje i jak wygląda proces wydawania zmian globalnie i w jakiej kolejności jakiemu % użytkowników odpalamy nowy ficzer i jak mamy np. wgrać do systemu listę użytkowników uprawnionych do private beta.

To jest zawsze komunikacja 1-1 inżynier z inżynierem. A PM jest potrzebny żeby pamiętać kto i kiedy ma z kim gadać bo to on np. wie że uruchomienie private bety wymaga podpisania NDA a żeby przygotować NDA trzeba 4 tygodnie wcześniej wysłać ticket do Legal Department. Ja jako inżynier oczywiście też mógłbym to ogarnąć ale NA PEWNO nikt nie zostawi tego sekretarce. Sekretarka co najwyżej ustali nazwiska ludzi z legal department, znajdzie miejsce w kalendarzu i upewni się że każdy zaakceptował
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@mag_zbc:

56-letni Zbyszek mówi że wczoraj nosił cegły, dzisiaj będzie nosił cegły, a blokuje go czasem Rychu bo leży #!$%@?

XDD
  • Odpowiedz
nie ma nic gorszego niż PM, który nie jest techniczny, nie umie nawet odróżnić backendu od frontendu. A potem myśli, że jak podzieli jednego taska na 3 devów, to będzie on zrobiony 3 razy szybciej. Może myśli też, że 9 kobiet jest w stanie urodzić dziecko w miesiąc XDDDDDD

@DoloremIpsum: najgorsza jest osoba techniczna, której wydaje się że pępkiem świata i bez niej wszystko się zawali. Dobry PM nie musi
  • Odpowiedz
Bo IT w Polsce jest 100 lat za murzynami. W Stanach nie ma "Project Managerów", jest Engineering Manager, który jest techniczny (bo żeby zostać EM musisz wcześniej być minimum Senior Engineer)

@Strus: gówno prawda xD w Polsce wiekszosc ogromnych firm to korpo z usa w ktorych to szefowie z usa ustalaja strukture firmy-zespolow. Jak firma wprowadza strukture z Engami to sa engowie, jak masz strukture z PMami to masz PMow
  • Odpowiedz