Aktywne Wpisy
Knamga +9
Dostałem projekt od stolarza, co byście tu zamienili poprawili? #budujzwykopem #remontujzwykopem
maikeleleq +7
Kontrola kluczyków (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) Zobaczmy które auto ma najładniejszy kluczyk, tutaj od Audi A5 F5 FL i Cupry Formentor #samochody #motoryzacja
Takie podstawy prawa celnego i jak wyglądają odprawy + przydatne linki.
#spedytor #spedycja #clo #import #eksport #transport #agencjacelna #urzadcelny #pracbaza #pytaniedoeksperta #pracujzwykopem #agentcelny #zycietruckera #tirowcy #bekaztransa
@slepauliczka Zapowiada się wyśmienicie. Materiał na max 2 wpisy.
No mogą być dwa wpisy, jeszcze nie myślałam ile by to mniej więcej zajęło i co dokładnie bym tam napisała, ale jakieś podstawy napisane ludzkim językiem
Firma x jest z UK, firma y z PL i firma z z NL.
Kto musi/może dokonać odprawy?
Jestem pracownikiem firmy x ale znajduję się w firmie y.
Komentarz usunięty przez autora
Masz na myśli kto płaci za odprawę? Odprawy zawsze raczej będą dokonywać agencje celne w waszym imieniu - w tym przypadku firmy y
Ale płaci za nią nadawca lub odbiorca w zależności jak się umówią albo jak wskazują warunki dostawy - które ustalili
Nie mam pojęcia co to jest to o co pytasz. Ja jestem prosty chłopak od śrubokręta ( ͡º ͜ʖ͡º)
Natomiast pamiętaj, że "pełnomocnictwa" podpisała firma z UK w momencie odprawy eksportowej w UK, a w momencie odprawy
Importowej w pl powinna podpisać polska firma.
Mam nadzieję, że o to ci chodziło :D
Być może da się robić na firmę z nl z ich nipem i to ja jestem głupia i o czymś nie wiem, ale osobiście wątpię XD
Pamiętaj, że ten kto jest podany jako odbiorca w Polsce płaci podatki i cło oraz zabezpieczenie, które wykłada agencja. Jak
Co dla mnie jest i tak dziwne.
Kilka miesięcy temu miałem bardzo podobna sytuację z tym że wysyłała firma z UK. Kupującym była firma w PL adresatem byłem ja, też w PL. I agencja celna powiedziała że ja nie jestem stroną w tym postępowaniu i odprawy musi dokonać kupujący a ja mam tylko odebrać paczkę.
a chciałbyś płacic cło? :D
Wszystko na firme, dobrze zrobili.