Wpis z mikrobloga

@ovation: @Haszaks: zastanówcie się, najpierw pojawi się mały kawałek pudełka wystający z portalu niebieskiego, potem z prędkością taką jak pomarańczowy się zbliża ten kawałeczek z niebieskiego będzie się wysuwał, czyli uzyska taka prędkość "wysuwania" się z niebieskiego portalu z jaką pomarańczowy się przemieszcza; tak wg mnie to powinno wyglądać
Nie mam kropek bo coś się popsuło z polem tekstowym, jak wstawiam kropki to kasuje mi tekst :-(
  • Odpowiedz
@ovation: @Bekovsky: @Haszaks: @132qwe: @SzubiDubiDu:
Nigdy nie rozumiem tej dyskusji, portale należy traktować jako takie hula-hop o nieskończenie małej masie. Przecież kiedy obręcz przeleci wokół przedmiotu, to nie wylatuje on w kosmos. Pęd i energia nadana w jednym układzie odniesienia jest przenoszona do drugiego.
Za to działania samych portali nie możemy opisać za pomocą mechaniki klasycznej.
  • Odpowiedz
@ovation: Ani A ani B. B jest kompletną bzdurą, bo obiekt się nie ma żadnego pędu, więc na jakiej zasadzie pęd urządzenia z portalem miałby się przenieść na klocek?

A też się nie zdarzy, bo dlaczego klocek miałby się zsunąć PO portalu niebieskim?
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 16
@ovation: @Bekovsky: @Haszaks: @kinesin1000: a tak naprawdę to ani A, ani B, bo portale znikały kiedy obiekt na którym był portal poruszył się, więc kostka byłaby zmiażdzona, ale że to gra to nic by jej się nie stało albo ją wyrzuciło w jakiś kierunek ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@KucharKM: ja bym powiedział że się zsuwa ponieważ portal niebieski jest niczym ściana w tej sytuacji, portal pomarańczowy jest na równi z podłożem, więc nie ma przejścia na drugą stronę. O ile przyjmiemy że portale mogą być "miażdżone" w ten sposób
  • Odpowiedz
@ovation: Oczywiście że B. Wyjaśnienie jest proste i wymaga tylko wyobrażenia sobie jednego aspektu tej sytuacji: powiedzmy, że portal mknie z prędkością 100 m/s i z taką prędkością pochłania obiekt. WIĘC obiekt na drugim końcu portalu opuści go z prędkością 100 m/s. Kierunek ruchu nie ma żadnego na to wpływu. Koniec.
  • Odpowiedz
@ZohanTSW: pomijam już fakt że nawet nieruchoma ściana porusza się względem czegoś (np. Słońca) - Valve zrobilo nam psikusa i jest jeden moment w Portalu 2 gdzie portale są umieszczone na ruchomych obiektach.
to etap gdzie trzeba było laserem w portalu przecinać rury z neurotoksyną (òóˇ)
  • Odpowiedz