Wpis z mikrobloga

Wstępna recenzja po kilku dniach korzystania z chromecasta z google tv.

Pilot:
Pilot jest zadziwiająco dobry, trochę za mały nawet jak na moje małe dłonie ale kształt, minimalizm i wygląd to wysoka półka. Wbudowany mikrofon daje radę. Przyciski do regulowania głośności z boku to fajny patent tylko trochę gorzej jak jesteś leworęczny. Tak czy inaczej pilota oceniam na plus.

System:
Android TV to android i to widać. Trochę to muli, jak ktoś siedzi na androidzie to może tego nie zauważy ale jako typek który siedzi głęboko w ekosystemie apple to widać, że animacje czasami nie są płynne, że aplikacje długo się uruchamiają, że buforowanie trwa długo. To nie jest tragedia, taka półka średnia plus ale mimo wszystko jestem tym aspektem rozczarowany tym bardziej, że mądre głowy z YT chwaliły nowego chromecasta za płynność. Ma on tylko dwa giga ramu i trochę mnie to martwiło jak się okazało słusznie - aplikacja amazonu zżera tyle ramu że launcher potrafi się przeładowywać jak się wchodzi do głównego menu. To samo netflix. Aplikacje Youtuba i Teda są ewidentnie lepiej napisane i lżejsze. Tak czy inaczej dwie aplikacje w pamięci to maks.

Inna sprawa to google tv. Polska została wykastrowana z systemu spersonalizowanych podpowiedzi, dlaczego? Jak wpisujesz nazwę serialu to masz ekran w którym możesz zaznaczyć czy ci się podobał, jak go oceniasz i lista podobnych produkcji. Dlaczego więc polska jest pozbawiona ekranu "for you"? To wbrew pozorom jeden z większych i ciekawszych ficzerów nowego chromecasta. Why google, why?

Asystent głosowy. Wow jak to zadziwiająco dobrze działa. Często wyszukuje coś na YT dyktując nazwę. Czasami asystent mylnie odczytuje słowa, ale działa to generalnie zaskakująco dobrze. Dużo lepiej niż 2-3 lata temu jak się nim bawiłem na androidzie. Widać progres i wreszcie jakość jest na tyle dobra, że można z tego korzystać nie dla zabawy. Brawo google, shame on you apple za brak polskiej siri.

Android tv 10. Czy to jest jakiś żart? Teraz wychodzi 12. Dlaczego google nie wspiera swojego rocznego urządzenia? Gdzie te regularne aktualizacje jak u apple? No korwa.

Odtwarzanie multimediów:
Tu jest bardzo dobrze, 4k działa, hdr działa. Nie ma lagów. Wszystko śmiga.

Dużym plusem jest usb-c, można podłączyć huba a to daje możliwość podłączenia dysku zewnętrznego, to + VLC daje fajne możliwości.

Podsumowanie:
Niestety chromecast to android i ma odziedziczonych wiele wad tego systemu jednak jako budżetowa dostawka do TV daje radę. Gdyby jednak apple tv było tańsze, w okolicy 500-600 zł to myślę, że chromecast byłby bezsensownym zakupem dla mnie. A tak płacisz 2-3 razy mniej i chromecast daje radę w zastosowaniach do jakich został stworzony czyli odtwarzanie multimediów.

Na koniec dodam, że miałem rpi4 z kodi i chromecast z google tv stoi kilka półek wyżej a cenowo wychodzi podobnie.

#android #androidtv #apple #chromecast
  • 1
@LateNever: ATV jest droższe ale płacisz za:

- Wygodę
- Płynność i szybkość
- Wbudowany LAN (dla mnie to podstawa)
- AirPlay 2 i klonowanie ekranu
- Bramka do HomeKit
- Fajny aluminiowy pilot z ciekawym sterowaniem
- Długie wsparcie aktualizacjami
- Kalibracja ekranu z iPhone
- Sterowanie z dowolnego telefonu z iOS/iPada