Wpis z mikrobloga

@nadmuchane_jaja: nie wiem jaką masz umowę ale te 2% to od całości pozostałej do spłaty. Spłać np 99% tego co zostało to 2% zapłacisz od niewielkiej kwoty. Ja tak chce zrobić na kredycie za dom jak sprzedam mieszkanie
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nadmuchane_jaja: dopilnuj sobie, żeby dali Ci potwierdzenie, że ten kredyt masz spłacony. 3 miesiące po spłacie jeszcze się z nimi szarpałam żeby wyciągnąć pisemnie taką informację, bo sami nie wiedzieli czy kredyt został zamknięty czy nie i przychodziły mi jakieś ponaglenia.

I ugułem gratuluję spłaty, oby się dobrze mieszkało :)
  • Odpowiedz
Biorąc kredyt 10 lat temu na kwotę 350k wg wszelkich wyliczeń po 30 latach miałem oddać ~600k PLN. Było to OK, mam wspaniały domek z ogrodem i nie narzekam. Po podniesieniu stóp i zmianie oprocentowania oddać bym musiał ~800k PLN.

@nadmuchane_jaja: uwzględnij inflację i policz to jeszcze raz ile REALNIE byś spłacał, a ile spłaciłeś. Może się okazać, przy tak dużej inflacji, że spłacając całość już teraz jednak stracisz...
  • Odpowiedz
@Ranger: brałem pod uwagę różne scenariusze i wszelkie za i przeciw zdecydowały, że pozbywam się wszelkich kredytów i dryfuję sobie powoli spokojnym torem :) Mam prawie 40 lat i już mi się po prostu nie chce walczyć... mam co chciałem i p------ę resztę. Teraz trzeba pożyć ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Ranger: to jest mit, im dłużej spłacasz, tym więcej zapłacisz odsetek. A raczej wynagrodzenia póki co nie będą rosły szybciej niż inflacja.
  • Odpowiedz
to jest mit, im dłużej spłacasz, tym więcej zapłacisz odsetek. A raczej wynagrodzenia póki co nie będą rosły szybciej niż inflacja.

@broker: a to już różnie wychodzi - polecam jednak uwzględnić inflację, bo wtedy te odsetki wcale nie wyglądają tak strasznie, jak ostatnio liczyłem, to w sumie taki kredyt jest prawie za darmo, mimo, że nominalnie to są olbrzymie koszty

• Odpowiedz