Wpis z mikrobloga

Chce się wyprowadzić za pracą, ale nie wiem jak w ogóle zacząć.

Narazie czekam na wypłatę z poprzedniej pracy, i co dalej? Od czego w ogóle zacząć, wysyłać CV już teraz, czy poczekać na spokojnie? Wypłatę teoretycznie powinnam mieć do 20, czyli już niedługo.

Jeśli chodzi o miasto to myślałam o #warszawa ale mogę rozważyć też #lublin lub #bialystok jeśli tam się opłaca wynieść. Ewentualnie gdziekolwiek gdzie będzie praca, ale też nie na drugi koniec Polski. Proszę o poradę, od czego zaczynaliście Wy?

#pracbaza
  • 42
  • Odpowiedz
@tesknilam_: odłóż sobie kasę chociaż na miesiąc wynajmu i względnego życia bez pracy, bo że jakakolwiek znajdziesz to raczej nie będzie z tym problemu, przeprowadzka bez kasy na życie to moim zdaniem nie najlepszy pomysł, no chyba że musisz szybko uciekać z domu
  • Odpowiedz
@tesknilam_: Coś mniejszego na początek i bez studentów bo oni też windują ceny. Okolice Wrocławia/Poznania/Gdańska IMHO najfajniejsze jakbym miał w PL szukać jakiejś pracy ale samo miasto może być drogie. A jak zagranica to Holandia - po wyjściu z UK z UE nie ma lepszego miejsca na start moim zdaniem, no chyba że ktoś lubi Skandynawię to wtedy tam możliwości zarobku są jeszcze większe.
  • Odpowiedz
@tesknilam_: 1 wysyłaj CV od dziś, w różne miejsca. 2. Jak masz blisko to jedz na jedną czy dwie rozmowy, jak nie dasz rady, to mów że się dopiero przeprowadzasz za miesiąc i czy może być rozmowa przez tel. Dzięki temu albo znajdziesz od razu pracę, albo chociaż rozeznasz się gdzie i jak szybko jesteś w stanie znaleźć. Możesz spokojnie mówić, że się dopiero przeprowadzasz i że będziesz dostępna np.
  • Odpowiedz
@tesknilam_: to wszystko zależy od tego, w jakim kierunku szukasz pracy, ale tak jak już niektórzy powiedzieli, warto mieć jakikolwiek zapas na przeprowadzkę, tak żebyś miesiąc mogła spokojnie przeżyć. Powodzenia!
  • Odpowiedz