Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Pytanie do Mirków spod tagu #programowanie #programista15k pracujących na b2b i przechodzących na ryczałt 12% i 8,5%. W jaki sposób chronicie się przed ewentualną kontrolą z US w kontekście rozliczania przychodów na różne stawki ryczałtu? Zamierzam wystawiać zgodnie ze stanem faktycznym część usług jako programowanie a część jako analizy systemowe, testowanie czy projektowanie rozwiązań, które zgodnie z interpretacjami us podlegają pod 8.5 - np https://eureka.mf.gov.pl/informacje/podglad/471545. Problem w tym, że moim jedynym dowodem na to co robię jest wystawiona faktura i dni/ godziny na niej wpisane. Prawnik z którym rozmawiałem zaleca indywidualna interpretacje, ale takich jest już wydanych sporo i wszystkie wskazują że te usługi są opodatkowane 8.5, więc nie bardzo rozumiem co taka interpretacja może nowego wnieść oprócz powiększenia dochodu prawnika. Z drugiej strony księgowa mówi, że najlepiej jakby to wynikało z umowy - moja umowa jest generyczna i mówi tyle, że mam świadczyć usługi po danej stawce i już - jakby sobie zażyczyli to równie dobrze mógłbym parzyć kawę i na to wystawiać fakturę. Mógłbym pewnie poprosić o doprecyzowanie obowiązków w umowie, ale to pewnie i tak będzie "do obowiązków konsultanta należeć będzie przede wszystkim / między innymi x/y/z, więc ta lista nie będzie skończona ani nie będzie zawierała procentów ( a o kodach pkwiu to już w ogóle zapomnijmy) więc nie bardzo widzę co to by miało wnieść... Czy ktoś miał taką kontrolę? Mój kontrahent jest spoza UE, więc o ile ktoś się do niego odezwie i on odpisze, to potwierdzi zakres moich prac wynikający z faktury - ale wątpię żeby US do nich pisał, i wątpię żeby im się chciało angażować w odpisywanie. Jak jeszcze chronicie się przed ewentualnym "podważeniem" przez US zakresu świadczonych przez was usług / innych problemów?
I tak, wiem że mógłbym wszystko rozliczać na 12, ale nie byłoby to zgodne z prawdą, a chce to rozliczyć poprawnie, szczególnie że to działa na moją korzyść.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Tasartico7: podpinam sie pod temat. Ja oprocz stricte programowania. projektuje tez infrastrukture on-prem jak i w chmurze(i ja implementuje np. przez terraform), automatyzuje procesy(CI/CD), czyli oprocz programowania tez takie rzeczy pod devops
  • Odpowiedz
  • 0
@Tasartico7: @bin-bash: zazwyczaj oprócz faktury firmy też chcą taka tabelkę z zestawieniem, którego dnia ile godzin i co było zrobione, i chyba to wszystko co można załączyć na usprawiedliwienie stawki. Najlepiej dodać kolumne ze stawką i na koniec miesiąca podliczyć ile pod jedną stawkę a ile pod drugą. Dobrze żeby klient to zestawienie otrzymał żeby uwiarygodnić że rzeczywiście robiliśmy to co napisaliśmy a nie że sobie wyczarowalismy

Nie
  • Odpowiedz
@Tasartico7: ja planuję wystawiać dwie pozycje na fakturze. Jako że jestem przez pośrednika (duże korpo inaczej się nie da, chyba że uop) , a mój pośrednik dostaje wyciąg z jira, to planuje zakładać 2x więcej zadań. Analiza + dewelopment. Do tej pory wszystko było w jednym.

Jak ktoś coś ciekawego napiszę to wolaj
  • Odpowiedz
@Tasartico7:
1. Po pierwsze oblicz ile na tym zyskasz, to nie jest trudna matematyka. Jeśli zarabiasz 300000 rocznie i swiadczysz uslugi 50/50 dla 8.5 i 12 to do przodu bedzie 5250 rocznie. Jeśli zarabiasz mniej lub w wiekszej czesci niż pół na pół wytwarzasz oprogramowania to mniej. Sam zarabiam ponad 300k i powiedzmy 50/50 programuje, ale dla takiego psiego zysku nie chciałoby mi się ryzykować kontroli. Kontrola to oczywiscie czas,
  • Odpowiedz
  • 0
@nsp075: liczyłem ile na tym zyskam. Programuje może 20-30% czasu bo jestem TL, w przyszłości może w ogóle przestanę, więc gra jest dla mnie warta świeczki. Ale tu nie tylko o pieniądze chodzi - ja chcę to rozliczyć zgodnie z rzeczywistym stanem, bez kombinowania i nie bać się że US się przyczepi. Równie dobrze mógłbym się rozliczyć w 100% na 12% ryczałt a potem się bać jak udowodnię że programuje
  • Odpowiedz
  • 0
@Tasartico7: mi też to zalecali przy IPBox, żeby druga strona potwierdziła co tak naprawdę im sprzedałem. W przypadku IPBox ile kasy z faktur jest za prawa autorskie. A w przypadku ryczałtu jaki jest podział tego co się wykonało pod względem różnych stawek podatkowych. Dlatego np jak mamy jakaś Jire czy inny system to można dodawać tagi i potem wygenerować jakiś raport że
Development to X godzin
A Analiza/Projektowanie Y godzin
  • Odpowiedz
  • 0
@zibizz1: dokładnie tak doradzali. Wątpię jednak żebym klienta do tego przekonał, ale racja spytam przy okazji. Już latwiej dodać załącznik do faktury, gdzie wymienię to co było robione. Jira itp nie wchodzi w grę przez nda, łatwiej mi zrobić podsumowanie pod koniec miesiąca i dołączyć do faktury, co wydaje mi się też bardziej prawnie "wiążące" i prostsze niż jakieś taski i estimates których US nawet nie zrozumie.
  • Odpowiedz
Ja sie dowiedziałem od swojej księgowej ze urząd nie weryfikuje umów w temacie stawek ryczałtu a jedynie czy stawka jest prawidłowo przypisana do pozycji na fakturze. Jeśli klient zapłacił za usługę która została umieszczona na fakturze to już to jest potwierdzeniem ze usługa została odebrana. Ja jestem testerem automatycznym ale akurat w obecnym projekcie programowania mam na max 30% czasu. Stad tez będę notował w timesheecie (który idzie jako podstawa do wypłaty)
  • Odpowiedz