Wpis z mikrobloga

Uwielbiam nie dawać napiwków. Widzę wtedy zawiedzioną twarz dostawcy pizzy i myślę sobie... płaci ci przecież pracodawca, nie muszę nic ci dawać. Sajonara

Nie zostawiam też napiwków u lekarza, w urzędzie i w żabce. Nie daję napiwków ochroniarzowi na uczelni, ani policjantowi gdy wypisuje mi mandat.

Dlaczego miałbym dawać napiwek kelnerowi czy dostawcy pizzy?

#gastronomia #wygryw #pizza
  • 70
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@elon_w_zbozu: Ludzie zapomnieli po co są napiwki. Jak ktoś wykona usługę wyjatkowo dobrze to wypada nagrodzić, ale dawanie każdemu jak leci jest bez sensu, doszło do tego że niektórzy wręcz żądają napiwka, bo się przyzwyczaili że każdy im daje. Nie moja wina że im mało płacą, czemu ja jako klient mam dodatkowo ponosić za to koszta? Żeby nie było że jestem jakiś skąpy czy coś: raz dołożyłem fryzjerce 50% bo
  • Odpowiedz
@KAFF: jak wyjezdzasz z siedmioma zamowieniami, bo knajpa nie wyrabia to musisz jakoś priorytety rozłożyć. czy to źle, że traktowałem lepiej stałych klientów, którzy za obupólą zgodą płacili za szybką dostawę extra? Bucami nazwałem takich członów jak ty, co to nigdy nie docenią czyjejś pracy. jak jestem super obsłużony w jakiejś knajpie, personel jest profesjonalny, to również to doceniam dając parę dyszek napiwku.
A co do tekstu o glovo -
  • Odpowiedz
Dlaczego miałbym dawać napiwek kelnerowi czy dostawcy pizzy?

@elon_w_zbozu: dlatego że pracodawca nie umieszcza im kamer w dupach i nie wie jak obsługują klienta. Ludzie bardzo rzadko się skarżą, nawet jak coś jest nie tak, bo się boją, że następnym razem im ktoś do pizzy napluje. Wolą więcej nie zamówić z tego lokalu, a wtedy pracodawca traci. Dając napiwki motywuje się pracowników do lepszej obsługi klientów.

2 sekundy myślenia zajęło
  • Odpowiedz
Jeszcze z taką zawiedzioną miną zaczął liczyć tą kasę licząc że wpadnie coś ekstra, skoro w miarę spora kwota zamówienia. Takiego.

@Viarus_: Tak, tak, na pewno, szczególnie że tylko mniejszość klientów daje napiwki, na bank się nie spodziewał, że nie dasz xD
  • Odpowiedz