Aktywne Wpisy
urarthone +819
News dnia to...
- Morawiecki będzie próbował utworzyć rząd 27.7% (900)
- Wyrzucenie 4 zawodników z U17 chwilę przed MŚ 3.5% (113)
- Znaleziono ciało poszukiwanego zabójcy 6-latka 9.2% (300)
- ZEA wysłały szpital do Gazy 1.1% (36)
- Złodziej książek z USA 4.3% (140)
- Microsoft chciał zaoszczędzić na pracownikach 1.7% (54)
- Turyści z Hiszpanii wracają ze sraczką 3.8% (124)
- Zrobił pranie sąsiadce, kiedy jej nie było 48.7% (1584)
Kredo_Asasynow +429
Chcecie ciekawą bombę?
Niejaka BEVERLY, która dodzwoniła się do CAGE by zaatakować Wardęgę to nie kto inny, jak żona Krzysztofa Rozpary.
Nie wierzycie? Porównajcie sobie jej głos z dzisiejszego programu do tego filmu, gdzie państwo Rozpara pokazują swoją rezydencję.
https://youtu.be/MjkGXjsCjII?si=L1_YEFZ2A3ApzpCq
Czy to nie dziwne, że żona jednego z właścicieli, która przy okazji jest głównym medykiem podczas gal (a powiedziała, że nie jest powiązana z federacją - kłamczuszek) atakuje zawodnika z main eventu?
Niejaka BEVERLY, która dodzwoniła się do CAGE by zaatakować Wardęgę to nie kto inny, jak żona Krzysztofa Rozpary.
Nie wierzycie? Porównajcie sobie jej głos z dzisiejszego programu do tego filmu, gdzie państwo Rozpara pokazują swoją rezydencję.
https://youtu.be/MjkGXjsCjII?si=L1_YEFZ2A3ApzpCq
Czy to nie dziwne, że żona jednego z właścicieli, która przy okazji jest głównym medykiem podczas gal (a powiedziała, że nie jest powiązana z federacją - kłamczuszek) atakuje zawodnika z main eventu?
Do sedna, w kwietniu rusza inwestycja, 50km na wsch od Waw, 223m2 po całości, parter, full podłogówka, 24cm gazobeton + 20cm styro, a w projekcie kocioł gazowy jednofunkcyjny do C.O. i pompa ciepła powietrze do C.W.U., nie pytajcie czemu tak, jakoś tak wyszło.
W związku z tymi problemami w kwestii przyłączy w PSG, tymi cenami gazu itd. zacząłem się zastanawiać nad #pompaciepla gruntowa i olać ten gaz całkowicie.
Czy mógłby ktoś przybliżyć koszt takiej instalacji gruntowej, przykładowo 100m odwierty i do tego jakaś pompa z zasobnikiem, nie wiem co jeszcze tam wchodzi w skład instalacji, no ale tak szacunkowo?
Są tu jacyś specjaliści co się tym zajmują w okolicy? Ewentualnie jakieś namiary na fachowców? :)
#budujzwykopem
#budowadomu
#budownictwo
#ogrzewanie
Policz sobie dokładne OZC, żeby nie
Podpinasz to do DZ PC i COP rośnie w kosmos. W lato lepsze jak powietrzna a w zimę normalnie z gruntu.
A jak się postarasz to ciepło z lata można zmagazynować w gruncie na jesień/zimę dzięki czemu podnosić się sprawność pompy.
Rozważ powietrzną pompę, w 40-50k zamkniesz się ze wszystkim. Od tego roku ponadto są dofinansowania „moje ciepło” i można dostać 7 tys zwrotu na powietrzną, na gruntową więcej, do tego dochodzi ulga termomodernizacyjna która pozwala na zaoszczędzenie 19%.
A i tak powietrzna jest najtańsza i wcale nie najgorsza.
Kwota z odwiertami raczej nie do zejścia poniżej 50tys, a pewnie powyżej 70,tys
Ja robiłem odwierty chyba w 2016/2017 za 65/m i to była super cena i rzeczywiście robią to niezgodnie ze sztuką.
Mam Nibe 10kW i 240m. Na mój dom wystarczyła by 8kW. 150m2 parter + poddasze, razem z 220 użytkowej.
Pompa kosztuje 15k plus 7k wymiennik. To ile kosztuje powietrzna?
Licząc tylko sprzęt to PC glikol - woda jest tańsza niż powietrze - woda.
To daje 3500kWh elektryki dla powietrza, 2300kWh ziemia. Czyli 10lat zakładając brak wzrostu cen energii elektrycznej. Realnie z uwzględnieniem wzrostu cen jakieś 8lat.
Co już tak różowo nie jest?
Nie pamiętam scop ale nawet zakładając twoje wartości to wychodzi 360 zl rocznie czyli 36 lat.
wystarczy?
@mlesz: na pewno panasonika teraz kupiłeś za 9200 już uwierzę, czy cena może z przed 10 lat?
Cenę gruntówce robi wymiennik. Jak nie masz gdzie poziomego rozłożyć (~500m2 działki niczym nie zabudowane) to trzeba wiercić pionowe odwierty a to pompuje cenę w kosmos.
Natomiast jak ktoś ma dużą działkę to gruntówka wyjdzie taniej albo w tej samej cenie co powietrzna o wile większej skuteczności i do tego prawie stałej przez cały rok.
Po prostu zaskoczyłeś mnie tym że za 16k netto można gruntówkę kupić, bo większość ofert to od 30 w górę.
@bambus94: brutto 8%
Kopiesz rowy ok 1m szerokości i odpowiedniej długości a nie rozkopujesz całą powierzchnię. Rury PE100RC aż takiego majątku nie kosztują.
Nikt nie mówi, że to za darmo jest ale jest kilka razy tańsze niż wymiennik pionowy.
za pompę czy za pompę i montaż?