Aktywne Wpisy
urarthone +819
News dnia to...
- Morawiecki będzie próbował utworzyć rząd 27.7% (900)
- Wyrzucenie 4 zawodników z U17 chwilę przed MŚ 3.5% (113)
- Znaleziono ciało poszukiwanego zabójcy 6-latka 9.2% (300)
- ZEA wysłały szpital do Gazy 1.1% (36)
- Złodziej książek z USA 4.3% (140)
- Microsoft chciał zaoszczędzić na pracownikach 1.7% (54)
- Turyści z Hiszpanii wracają ze sraczką 3.8% (124)
- Zrobił pranie sąsiadce, kiedy jej nie było 48.7% (1584)
Kredo_Asasynow +429
Chcecie ciekawą bombę?
Niejaka BEVERLY, która dodzwoniła się do CAGE by zaatakować Wardęgę to nie kto inny, jak żona Krzysztofa Rozpary.
Nie wierzycie? Porównajcie sobie jej głos z dzisiejszego programu do tego filmu, gdzie państwo Rozpara pokazują swoją rezydencję.
https://youtu.be/MjkGXjsCjII?si=L1_YEFZ2A3ApzpCq
Czy to nie dziwne, że żona jednego z właścicieli, która przy okazji jest głównym medykiem podczas gal (a powiedziała, że nie jest powiązana z federacją - kłamczuszek) atakuje zawodnika z main eventu?
Niejaka BEVERLY, która dodzwoniła się do CAGE by zaatakować Wardęgę to nie kto inny, jak żona Krzysztofa Rozpary.
Nie wierzycie? Porównajcie sobie jej głos z dzisiejszego programu do tego filmu, gdzie państwo Rozpara pokazują swoją rezydencję.
https://youtu.be/MjkGXjsCjII?si=L1_YEFZ2A3ApzpCq
Czy to nie dziwne, że żona jednego z właścicieli, która przy okazji jest głównym medykiem podczas gal (a powiedziała, że nie jest powiązana z federacją - kłamczuszek) atakuje zawodnika z main eventu?
Do sedna, w kwietniu rusza inwestycja, 50km na wsch od Waw, 223m2 po całości, parter, full podłogówka, 24cm gazobeton + 20cm styro, a w projekcie kocioł gazowy jednofunkcyjny do C.O. i pompa ciepła powietrze do C.W.U., nie pytajcie czemu tak, jakoś tak wyszło.
W związku z tymi problemami w kwestii przyłączy w PSG, tymi cenami gazu itd. zacząłem się zastanawiać nad #pompaciepla gruntowa i olać ten gaz całkowicie.
Czy mógłby ktoś przybliżyć koszt takiej instalacji gruntowej, przykładowo 100m odwierty i do tego jakaś pompa z zasobnikiem, nie wiem co jeszcze tam wchodzi w skład instalacji, no ale tak szacunkowo?
Są tu jacyś specjaliści co się tym zajmują w okolicy? Ewentualnie jakieś namiary na fachowców? :)
#budujzwykopem
#budowadomu
#budownictwo
#ogrzewanie
Rowy 1m szerokości ale 2m głębokości.
@Hulleck123: A co chcesz, ja bym robił odwierty, ale jak masz możliwość rozkopania działki to może być poziomy.
Opłacalność o koszt zwrotu musisz sobie sam policzyć, bo zmiennych jest zbyt wiele a tylko ty je znasz.
Wiercenie to z 150PLN/m. Do tego dołek większy niż 30m to już papierkologia.
Musisz sobie policzyć czy SCOP ok 3 Cię urządzi czy wyższe koszty ale ok SCOP ok 4 - 4,5
wyszło mi 10,2kW i 22 tys. kWh
fajna sprawa na tradycyjnym dachu, u mnie na płaskim nie do ogarnięcia ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Artvr_Geni:
@pitrro131: a gdzie to liczyłeś? Bo strony/aplikacje używają mocno uśrednionych wartości.
Ja liczyłem pewien budynek i wyszło mi 4,2kW, pewnej firmie wyszło 3,8 a ciepłowłaściwie.pl podaje 7,2kW przy -20°C. I komu wierzyć?
tak na szybko tutaj:
https://cieplo.app/wynik/o8vq
@bambus94: na pewno nie im ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mocno zawyżają ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@pitrro131: nie panele a rurki. Rozmiar, długość i powierzchnia zależne są od gruntu. Inaczej sprawa wygląda przy suchym piasku a inaczej przy glinie nasączonej
koszt pompy z buforami, odwierty i cala instalacja w kotłowni to około 77500 netto
z czego 26tys dało miasto jako dotacje
czyli generalnie sporo ograniczeń w przypadku poziomej instalacji, wydaje mi się, że warto dopłacić do pionowych w tej sytuacji :)
@nocnyMark:
z taką dotacją znośna kwota, ale sporo odwiertu, słaba gleba czy jak?
@pitrro131: w odwiercie średnia moc cieplna wychodzi mi 47-56W/m
Dolne źródło zostało specjalnie przewymiarowane abym potem nie miał problemu z regeneracja w sezonach letnich.