Wpis z mikrobloga

Mirki, szukam porady w kwestii ogrzewania domu, a potem i tak zrobię odwrotnie (σ ͜ʖσ)

Do sedna, w kwietniu rusza inwestycja, 50km na wsch od Waw, 223m2 po całości, parter, full podłogówka, 24cm gazobeton + 20cm styro, a w projekcie kocioł gazowy jednofunkcyjny do C.O. i pompa ciepła powietrze do C.W.U., nie pytajcie czemu tak, jakoś tak wyszło.
W związku z tymi problemami w kwestii przyłączy w PSG, tymi cenami gazu itd. zacząłem się zastanawiać nad #pompaciepla gruntowa i olać ten gaz całkowicie.

Czy mógłby ktoś przybliżyć koszt takiej instalacji gruntowej, przykładowo 100m odwierty i do tego jakaś pompa z zasobnikiem, nie wiem co jeszcze tam wchodzi w skład instalacji, no ale tak szacunkowo?

Są tu jacyś specjaliści co się tym zajmują w okolicy? Ewentualnie jakieś namiary na fachowców? :)

#budujzwykopem
#budowadomu
#budownictwo
#ogrzewanie
  • 30
@Bad_Wolf: Te ofert które widziałem to były netto. Najdroższa była 42k.
Rowy 1m szerokości ale 2m głębokości.
@Hulleck123: A co chcesz, ja bym robił odwierty, ale jak masz możliwość rozkopania działki to może być poziomy.
Opłacalność o koszt zwrotu musisz sobie sam policzyć, bo zmiennych jest zbyt wiele a tylko ty je znasz.
@Hulleck123: na 1000m2 z poziomym może być problem

Wiercenie to z 150PLN/m. Do tego dołek większy niż 30m to już papierkologia.

Musisz sobie policzyć czy SCOP ok 3 Cię urządzi czy wyższe koszty ale ok SCOP ok 4 - 4,5
@bambus94:

Policz sobie dokładne OZC, żeby nie przepłacać za odwierty i PC.

wyszło mi 10,2kW i 22 tys. kWh

Jak inwestycja dopiero rusza to pomyśl o takim czymś.

Podpinasz to do DZ PC i COP rośnie w kosmos.

fajna sprawa na tradycyjnym dachu, u mnie na płaskim nie do ogarnięcia ( ͡° ͜ʖ ͡°)

@Artvr_Geni:

Od tego roku ponadto są dofinansowania „moje ciepło” i można dostać
wyszło mi 10,2kW i 22 tys. kWh

@pitrro131: a gdzie to liczyłeś? Bo strony/aplikacje używają mocno uśrednionych wartości.

Ja liczyłem pewien budynek i wyszło mi 4,2kW, pewnej firmie wyszło 3,8 a ciepłowłaściwie.pl podaje 7,2kW przy -20°C. I komu wierzyć?
a ciepłowłaściwie.pl

@bambus94: na pewno nie im ( ͡° ͜ʖ ͡°) Mocno zawyżają ( ͡° ͜ʖ ͡°)

także panele poziome by pewnie weszły, ale chyba nie można potem robić nasadzeń nad tą powierzchnią, co mi trochę nie pasuje

@pitrro131: nie panele a rurki. Rozmiar, długość i powierzchnia zależne są od gruntu. Inaczej sprawa wygląda przy suchym piasku a inaczej przy glinie nasączonej
z taką dotacją znośna kwota, ale sporo odwiertu, słaba gleba czy jak?

@pitrro131: w odwiercie średnia moc cieplna wychodzi mi 47-56W/m

Dolne źródło zostało specjalnie przewymiarowane abym potem nie miał problemu z regeneracja w sezonach letnich.