Wpis z mikrobloga

#programowanie #programista15k #naukaprogramowania
Hej mirki, mam pytanie dotyczące RODO:
Będę robił serwis internetowy dla klienta, serwis tylko do użytku w sieci wewnętrznej klienta. Jego pracownicy będą się logować i mieć wpływ na stany magazynów. Dodatkowo, ja nawet nie będę odpowiedzialny za dane pracowników, będzie od tego już istniejący inny mikroserwis.
Czy w takim przypadku muszę stosować jakieś specjalne mechanizmy/wpisy aby strona była zgodna z RODO? Czy mam na coś zwrócić uwagę?
  • 2
@Mikuz: Z tego co piszesz, nie będziesz tam przechowywał żadnych danych osobowych, a jedynie stany magazynowe.
Jedno na co warto zwrócić uwagę, co jest z tego co zauważyłem popularnym problemem, to niestosowanie się do zasady celowości i minimalizacji danych i czasem również zasady ograniczonego przechowywania. Czyli po prostu zbieraj jedynie te dane, które są Ci niezbędne do prawidłowego działania i nie przechowuj ich dłużej niż jest to niezbędne.
Jeśli zatem zgodnie
@Mikuz: Nie możesz mieć żadnych danych, które pozwolą zidentyfikować użytkownika lub powiązać z prawdziwą osobą. Jeżeli za dane będzie odpowiadał inny system, a u ciebie będzie jedynie jakiś integer czy guid z id użytkownika to nic nie musisz nic więcej.