Wpis z mikrobloga

@Adams_GA: ALLM (Auto Low Latency Mode) to funkcja nowego interfejsu HDMI 2.1. Wykrywa ona automatycznie jak użytkownik gra na ekranie i przełącza telewizor w tryb gry z najniższym input-lagiem (opóźnieniem). Dzięki takiemu rozwiązaniu możesz się cieszyć rozgrywką na najwyższym poziomie.

VRR (Variable Refresh Rate) to określenie techniki zmiennej częstotliwości odświeżania dla złącza HDMI 2.1. To rozwiązanie, które sprawia, że efekt spadającej liczby klatek na sekundę nie jest tak dokuczliwy. Jeśli gra
@Adams_GA: VRR - Variable Refresh Rate czyli umiejętność telewizora do automatycznego dostosowania częstotliwości odświeżania do wyświetlanego obrazu. PS5 tego jeszcze nie wspiera (Xbox wspiera), ale prędzej czy później na pewno dodadzą. Mówi się, że na wiosnę tego roku. Na pewno warto to mieć z myślą o TV do PS5.

ALLM - Auto low latency mode czyli jedna z funkcji zawartych w standardzie HDMI 2.1 automatycznie przełączająca telewizor w tryb gry. Aż
@Adams_GA najprościej to szukaj tv z HDMI 2.1 jak ono będzie to raczej vrr i allm też.

Wedle potrzeby także można zwrócić uwagę na matrycę żeby było 120hz (na stronie sklepu lubi też być oznaczone jako matryca 100hz ale to to samo) bo teoretycznie konsola jest w stanie obsłużyć takie odświeżanie. Jednak mało gier i tak takie matrycę wykorzystuje więc czy to aż tak istotne sam sobie musisz odpowiedzieć.

Z ważnych funkcji
@Medonix: No właśnie teoretycznie nie do końca XD https://youtu.be/qo9Y7AMPn00
Nie wiem czy ten proceder istnieje także w Polsce, ale teoretycznie producenci mają prawą reklamować się jako HDMI 2.1 jeżeli ich telewizor ma chociaż jeden ficzer HDMI 2.1 (a do ficzerów HDMI 2.1 zaliczają się ficzery poprzednich wersji HDMI więc np. wystarczy, że ma 3D co jest ficzerem HDMI 1.4), ale producent ma obowiązek wylistowac wszystko co ma.

Wiec najlepiej patrzyć na
@Arwern: @Jubei: właśnie nie chcę pakować się w OLED bo są kosmicznie drogie, a biorąc pod uwagę, że ostatni raz konsolę odpaliłem w czerwcu, mój stary samsung niestety już nie wyrabia bo padła druga listwa oświetleniowa, więc szukam czegoś raczej zwykłego, ale właśnie fajnie jakby chociaż te technologie ogarniał

@Arwern: @dzeksondzekson: @yeradd: @Medonix: dzięki, będę szukał pod tym kątem