Wpis z mikrobloga

#devops #programowanie
Jaką platformę polecacie, żeby pobawić się w CI Pipeliny itd. Deploy aplikacji nodejs ktora uzywa posgtres?

Myślałem nad Vercel (nie wspiera baz danych) albo Digital Ocean (dość drogo)... ale wszędzie coś mi nie pasuje.
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bonus: Możesz sobie np wziąć 300$ darmowe do wykorzystania na GCP i tam postawić jakis bieda k8 klaster i tam postawić gitlaba z runnerami i deployowac jakas prosta apke na Kubernetesa. całkiem spoko ćwiczenie
  • Odpowiedz
@scriptkitty: Ok tylko teraz chciałbym zrozumiec...
W czym Github actions jest lepsze niż Np Vercel? Bo pod Vercela mozna podpiac apke z Githuba i wtedy korzystam z jakis pipelinow?

Druga sprawa jak juz wybiore github actions, to gdzie to pozniej deployowac najlepiej?
  • Odpowiedz
@bonus: Nie wiem co to vercel. GitHub actions jest spoko bo jest za darmo jeśli nie robisz dużo deploymentów. Co do hostowania to też zależy od apki. Jeśli taka która nie chodzi 24h dziennie to jest Heroku który też ma jakiś darmowy plan.
  • Odpowiedz
@bonus: z liczących się CI to masz Gitlab, długo, długo nic, Actions, Travis
co do maszyny... w każdej chmurze masz darmowe triale i dostaniesz za darmo jakiegoś VPSa, a jak nie chcesz to możesz na swojej maszynie udostepnić na chwile jakiś port na routerze i żeby kierował na 22 na twojego kompa gdzie masz linuxa i tyle
  • Odpowiedz
@bonus: Oracle daje za free jedna instancję maszyny na ARM w swoim cloudzie - prawdopodobnie można zainstalować tam gitlab runnera i wykorzystywać do procesowania pipelinów z Gitlab CI.
  • Odpowiedz