Wpis z mikrobloga

@Gnojowisko3000: z wyrabianiem ciasta po pierwszym wzroście, tak się to ciasto klei że potrafie w miare sensownie go wyrobić. Nie wiem do końca czy sie wyrabia czy nie (tak jak przy drożdzowym).
  • Odpowiedz
akurat ekonomia, jeżeli policzysz składniki, prąd i czas to w domowym wypieku chleba to kiepska strona XD


@geuze: sądzę, że i tak wychodzi na plus i przynajmniej wie co jest w tym chlebie.
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000: przepis, zakwas na oko 3 łyżki 500 g mąki, 330 wody. mieszam i odstawiam na noc na kaloryferze w misce w ktorej meiszałem składniki (pierwszy wzrost), potem sciagam z kaloryfera dosypuje mąki i ugniatam do uzyskania fajnego ciasta (z zakwasem ciezko takie uzyskać), wkłądam ciasto do foremki na pare h (drugi wzrost), potem wkłądam do piekanika i mam.
  • Odpowiedz
@Gnojowisko3000: przymierzam się do zakupu jakiejś najprostszej maszynki z OLX, możesz coś polecić? Jak się do tego zabrać, czyli gdzie najlepsze przepisy znajdę, masz jakieś ulubione strony? Dużo to roboty jak się ma taki automatyczny wypiekach?
  • Odpowiedz
@droid43210: nie korzystam z automatu bo nie ma takiej potrzeby. Wszystko jadę ręcznie :) w sumie "roboty" przy takim jednym wypieku na około godzinę. Reszta czyli wyrastanie itp dzieje się samo.

Przepis który dostałem od piekarni podlinkowałem wyżej.
  • Odpowiedz