Wpis z mikrobloga

#arduino #naukaprogramowania
Mam arduino leonardo, ale dziś przy którejś próbie wgrywania na niego przez arduino-cli programu, przestało mi je wykrywać (nie widzi go w ogóle w urządzeniach w usb).

Na windowsie w arduino IDE mam podobną sytuację. Po zrestartowaniu arduino przyciskiem wykrywa je przez chwile, po czym nagle przestaje.

pare godzin temu jeszcze działało normalnie
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Po zrestartowaniu arduino przyciskiem wykrywa je przez chwile,

@RedveKoronny: jak wykrywa choćby przez ułamek sekundy to nie jest u-----e :)

Ale to tyle z dobrych newsów, nie wiem co dalej xD w przypadku esp8266 jak miałem coś takiego to chyba reset czy inny pin musiałem zewrzeć do masy na cały czas uploadu, ale to było lata temu i mogę coś mieszać.
  • Odpowiedz
usmażyłbym je takim programem?

@RedveKoronny: Jeśli w programie użyje się pinów, które są potrzebne do inicjacji komunikacji/uploadu/etc to tak, można programem "ubić" płytkę. Nie na stałe ofc, ale wrzucenie następnego programu jest czasochłonne.
  • Odpowiedz
@RedveKoronny: Osobiście nigdy leonardo nie miałem więc nie jestem w stanie pomóc, może jeszcze tylko napomknę - odłącz wszystko od płytki przed podłaczeniem do kompa :D

To się tez liczy zasilania, miałem kiedyś jakiegoś wadliwego klona, który mi zew. zasilanie zwierał z 5V z USB i kontroler na mobo PC się wywalał (jakiś bezpiecznik czy coś), ze dopiero reset kompa pomagał :P
  • Odpowiedz