Szkoda że wszyscy tak emocjonalnie do tego podeszli. Żukowska powiedziała to zbyt brutalnie ale ma 100% racji. Najwyższe zarobki, najstabilniejsze miejsca pracy a przede wszystkim najwięcej innowacji wprowadzają duże firmy. Kto nie wierzy wystarczy że sam sprawdzi powojenną historię gospodarczą takich potęg jak Niemcy, Korea Południowa czy Japonia. Niemcy tworzyli specjalne, sponsorowane przed rząd kartele. Model ten skupiowali najpierw japończycy a potem Koreańczycy. Ci ostatni w pewnym momencie wprowadzili limit uwaga dwóch firm w danym sektorze. Dlatego mają wielobranżowe gigakoncerny jak samsung czy deawoo. A Niemcy np Siemensa. Zobaczcie ile one pojednczo zgłaszają patentów. Więcej niż w całej Polsce. Polska nie ma ani jednej firmy która mogła by chociaż porównać się do nich. Oczywiście historie o chłopaku który sprzedawał buty z bagaznika albo programował w garażu i założył mega korporację są piękne ale gdyby Niemcy czy Koreanczycy mieli sami czekać na takich to bysmy raczej nie musieli ich doganiac. W ciągu 30 lat Polska jadąca właśnie na takim modelu rozwinela swoje pkb lacznie o okolo 125%. Porównajcie to sobie z Niemcami czy Korea gdy to oni się najszybciej rozwijali. Tak samo Japonia. #polityka #ekonomia #gospodarka #polska #neuropa #4konserwy
Na nich sie wzrorowaly wlasnie Chiny to tak samo juz w 79 roku w czasie zimnej wojny otwieraly strefy przemyslowe dla zagranicznych inwestycji - dodatkowo sami majac
Ano właśnie, tylko że w pewnym momencie Chiny skończyły z taką polityką otwartości i to wtedy zaczął się prawdziwy gospodarczy boom.
Nie no nie ma nic w tym ciekawego - po prostu to byly kraje frontowe
Skoro były krajami strategicznymi to znaczy że Stany chciały
Czechy jaką że są w unii nie mogą prowadzić polityki celnej ani tworzyć zbyt wielkich przedsiębiorstw. Na wszystko musi być zgoda UE. Więc Czechy jak najbardziej są krajem czysto neoliberalnym.
Mamy zatem przykład kraju "czysto neoliberalnego", który dogania, a nawet przegania kraje wysoko rozwinięte. A i inne kraje tego typu już ustawiły się w kolejce: Litwa, Estonia.
@TenXen47: Chiny nigdy nie skonczyly z ta polityka otwartosci wrecz ja rozszerzyly na caly rynek wzgledem tego co bylo na poczatku ale musisz sobie zdac sprawe z efektu skali- te strefy przemyslowe zamieszkuja lacznie olbrzymia ilosc ludzi skoncentrowana w miastach https://en.wikipedia.org/wiki/Special_economic_zones_of_China . Kazda z nich mogla by bys spokojnie osobnym krajem w Europie. USA nie narzucala protekcjonizmu Japonii czy Koreii to bylo przedluzenie ich polityki przedwojennej , na Japoni wieksza
No chyba logiczne że mam na myśli polskich gigantów
@TenXen47: A których konkretnie? Tylko bez SSP proszę. Bo jak na razie to znam Optimusa czy Inpost, któe zostały przez państwo polskie udupione zamiast wsparte.
Dlatego ja również już pisałem że chodzi mi o miejsca w przemyśle. Nie usługach.
I tym zdaniem pokazujesz, ze nie mas jak Żukowska pojęcia o czym piszesz. W przemyśle jest podobna patologia jak w usługach. A
#polityka #ekonomia #gospodarka #polska #neuropa #4konserwy
No chyba logiczne że mam na myśli polskich
Ano właśnie, tylko że w pewnym momencie Chiny skończyły z taką polityką otwartości i to wtedy zaczął się prawdziwy gospodarczy boom.
Skoro były krajami strategicznymi to znaczy że Stany chciały
Mamy zatem przykład kraju "czysto neoliberalnego", który dogania, a nawet przegania kraje wysoko rozwinięte. A i inne kraje tego typu już ustawiły się w kolejce: Litwa, Estonia.
USA nie narzucala protekcjonizmu Japonii czy Koreii to bylo przedluzenie ich polityki przedwojennej , na Japoni wieksza
@TenXen47: A których konkretnie? Tylko bez SSP proszę. Bo jak na razie to znam Optimusa czy Inpost, któe zostały przez państwo polskie udupione zamiast wsparte.
I tym zdaniem pokazujesz, ze nie mas jak Żukowska pojęcia o czym piszesz. W przemyśle jest podobna patologia jak w usługach. A