Moj tata wlasnie ma krwotok z nosa, chcial pojsc sie umyc i zawolal mnie, gdy przyszedlem to krew mu sie lała z nosa jak z kranu. Probowalem mu pomoc, przynioslem krzeslo i podalem lod i reczniki ale mowil ze mam po karetke zadzownic. Na 112 wlasciwie nic nie powiedzieli, tylko tyle ze nie przyjada. On mowi ze jeszcze ma dosc miekkie nogi. Z nikim sie nie bil, nie uderzyl sie, krew sie polala bez powodu. Doslownie jak z kranu ktos wie co to moze byc?? to nie tak ze on sie meczy a ja pisze na wykopie tylko nie wiem juz co robic szukalem w necie ale tam bylo tylko o lekkim krwawieniu a nie czyms takim sam go nie moge zawiezc do szpitala #medycyna #zdrowie #lekarz #pomocy #112 #pilne #szpital
@dr_Batman to fajnie że op nie dostał żadnych instrukcji od dyspozytora co robić tylko info ze mają na niego w------e, znając polską służbę zdrowia nic dziwnego że ludzie w tym wpisie kazali mu kłamać aby dostał jakieś wsparcie od ratowników przy tak groźnie wyglądających objawach
A z tym argumentem że niepotrzebne wzywanie karetki to beka, jeżdżą zdrapywać żuli z chodników albo na wezwanie starych bab którym się nudzi a tutaj mireczek
@IIIlIII: Jeżdżą na wezwanie starych bab, bo stare baby kłamią dyspozytorów. Dokładnie tak. To się nazywa być odpowiedzialnym, udziela się rodzinie pierwszej pomocy, sprawdza gdzie jest najbliższa pomoc lekarską/ dzwoni się do NPL i udaje do lekarza. Takie to trudne? Jeśli nie wiesz, nie wypowiadaj się a przyjdzie ktoś kto wie co robić. Obserwuj wątek, patrz ci piszą ci co wiedzą i ucz się, następnym razem będziesz wiedział czego nie
@dr_Batman na 100% dostał stosowne informacje dlatego musiał pytać na wykopie i wierzyć randomowym ludziom ( ͡º͜ʖ͡º) on nie dzwonił z tym że ojca brzuch boli albo nie może zginac nogi tylko z krwotokiem niewiadomego pochodzenia, nie każdy jest lekarzem i nie będzie wiedział że jeden krwotok jest niegroźny a inny śmiertelny a ty każesz mu w stresowej sytuacji dzwonić po NPL i czekać aż
Ojciec ma mega krwotok z nosa i wysokie ciśnienie, o którym nie wiedział. Sensowniej jest jechać do szpitala/na pomoc doraźną i tam dowiedzieć się co się dzieje (w przypadku sor jeśli wstępnie zostanie oceniony na nie zagrażający życiu to i tak swoje wysiedzi w kolejce i nikomu nic nie blokuje), czy siedzieć w domu i czekać na c--j wie co? Przecież takie ciśnienie i krwotok to może być nic (nawet i z
@r333m4k444: Ja nie mam w dupie na tyle, że chce mi się tłumaczyć wam jak się powinno postąpić. Ale macie chęć przyjmowania informacji ściany. Osoba doświadczona mówi wam jak się powinno postąpić, q wy dalej, z oporem że wiecie lepiej że inaczej że costam ( ͡°ʖ̯͡°)
Nie, izba przyjęć nie jest od zbijania ciśnienia. NPL jest. Izba przyjęć oraz SOR są od udzielania świadczeń
@IIIlIII: Zachowaj swoją logikę dla siebie. Miejscem na taką sytuację jest NPL, jak do ściany. No jprdl jestem lekarzem pracowałam i na SORze i w NPL i w przychodni. Ale nie będziesz się ze mną do upadłego kłócił że na twoją logikę inne postępowanie jest lepsze.
Dobrze dzwońcie sobie z krwotokami z nosa na numery alarmowe, róbcie histerię zamiast uczyć się jak ktoś chce wam wytłumaczyć co robić, przesiadujcie godzinami
@spiritoo: Nie od tego nie są sory o szpitale żeby jeździć do nich zbijać ciśnienie. NPL są. Dostał leki bo akurat nie było pilniejszych przypadków. Dasz tę samą radę komu innemu i spędzi 12h na SOR bez pomocy podczas gdy w NPL dostałby ja w 20 minut. Nie udziel ludziom rad jeśli się nie znasz.
@dr_Batman: śmieszne jest to jak rzucasz tym npl. Kiedyś miałem atak dny moczanowej (wtedy nie wiedziałem jeszcze ze to to), rozsadzało mi kolano - w głowie milion myśli, łącznie z amputacją, cierpienie i stres więc poszedlem na to twoje npl i co? Lekarz nawet na to kolano nie spojrzał - powiedział że on nie jest od leczenia kolan i skierował mnie...na SOR XD tam spędziłem w cierpieniu 8 godzin w
@dr_Batman: Widzisz, jest jeden mały, tyci, drobny, maluteńki szczegół. DIAGNOZA PRZEZ INTERNET.
Po to ma dzwonić na dyspozytornie, żeby dyspozytor medyczny wysłuchał jakie są objawy i to dyspozytor oceni - a nie randomy z internetu - czy jest podstawa do wzywania ZRM.
@JASZCZURMAN był w nerwach, opisywał, że nie jest to zwykły krwotok z nosa, tylko dość masywny. Jasne, zazwyczaj wydaje się, że jest więcej krwi niż w rzeczywistości, ale weźmiesz na garb ocenę ilości krwi na podstawie krótkiego opisu
@PeterGosling: Więc opierasz swoją wiedzę, swoje postępowanie i doradzanie innym bo spotkałeś jednego niekompetentnego lekarza?
Czyli mogłeś iść na spokojnie do lekarza rodzinnego na diagnostykę ( ͡°ʖ̯͡°) ta wystarczyło? A widzisz, a mnie książki, puste formułki i lata doświadczenia nauczyli że w ataku kwas moczowy często jest w normie i najlepiej zgłosić się planowo do poz.
ktos wie co to moze byc??
to nie tak ze on sie meczy a ja pisze na wykopie tylko nie wiem juz co robic szukalem w necie ale tam bylo tylko o lekkim krwawieniu a nie czyms takim
sam go nie moge zawiezc do szpitala
#medycyna #zdrowie #lekarz #pomocy #112 #pilne #szpital
@dr_Batman: ale ludzie mają prawo tego nie wiedzieć
A z tym argumentem że niepotrzebne wzywanie karetki to beka, jeżdżą zdrapywać żuli z chodników albo na wezwanie starych bab którym się nudzi a tutaj mireczek
Nie, izba przyjęć nie jest od zbijania ciśnienia. NPL jest. Izba przyjęć oraz SOR są od udzielania świadczeń
Dobrze dzwońcie sobie z krwotokami z nosa na numery alarmowe, róbcie histerię zamiast uczyć się jak ktoś chce wam wytłumaczyć co robić, przesiadujcie godzinami
DIAGNOZA PRZEZ INTERNET.
Po to ma dzwonić na dyspozytornie, żeby dyspozytor medyczny wysłuchał jakie są objawy i to dyspozytor oceni - a nie randomy z internetu - czy jest podstawa do wzywania ZRM.
@JASZCZURMAN był w nerwach, opisywał, że nie jest to zwykły krwotok z nosa, tylko dość masywny. Jasne, zazwyczaj wydaje się, że jest więcej krwi niż w rzeczywistości, ale weźmiesz na garb ocenę ilości krwi na podstawie krótkiego opisu
@dr_Batman: Gdyby medycy i dyspozytorzy nie lecieli w c---a to nikt nie musiałby ich okłamywać.
Czyli mogłeś iść na spokojnie do lekarza rodzinnego na diagnostykę ( ͡° ʖ̯ ͡°) ta wystarczyło? A widzisz, a mnie książki, puste formułki i lata doświadczenia nauczyli że w ataku kwas moczowy często jest w normie i najlepiej zgłosić się planowo do poz.