Wpis z mikrobloga

Moj tata wlasnie ma krwotok z nosa, chcial pojsc sie umyc i zawolal mnie, gdy przyszedlem to krew mu sie lała z nosa jak z kranu. Probowalem mu pomoc, przynioslem krzeslo i podalem lod i reczniki ale mowil ze mam po karetke zadzownic. Na 112 wlasciwie nic nie powiedzieli, tylko tyle ze nie przyjada. On mowi ze jeszcze ma dosc miekkie nogi. Z nikim sie nie bil, nie uderzyl sie, krew sie polala bez powodu. Doslownie jak z kranu
ktos wie co to moze byc??
to nie tak ze on sie meczy a ja pisze na wykopie tylko nie wiem juz co robic szukalem w necie ale tam bylo tylko o lekkim krwawieniu a nie czyms takim
sam go nie moge zawiezc do szpitala
#medycyna #zdrowie #lekarz #pomocy #112 #pilne #szpital
  • 129
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

• 39
@dr_Batman to fajnie że op nie dostał żadnych instrukcji od dyspozytora co robić tylko info ze mają na niego w------e, znając polską służbę zdrowia nic dziwnego że ludzie w tym wpisie kazali mu kłamać aby dostał jakieś wsparcie od ratowników przy tak groźnie wyglądających objawach

A z tym argumentem że niepotrzebne wzywanie karetki to beka, jeżdżą zdrapywać żuli z chodników albo na wezwanie starych bab którym się nudzi a tutaj mireczek
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 17
@IIIlIII: Jeżdżą na wezwanie starych bab, bo stare baby kłamią dyspozytorów. Dokładnie tak. To się nazywa być odpowiedzialnym, udziela się rodzinie pierwszej pomocy, sprawdza gdzie jest najbliższa pomoc lekarską/ dzwoni się do NPL i udaje do lekarza. Takie to trudne? Jeśli nie wiesz, nie wypowiadaj się a przyjdzie ktoś kto wie co robić. Obserwuj wątek, patrz ci piszą ci co wiedzą i ucz się, następnym razem będziesz wiedział czego nie
  • Odpowiedz
  • 28
@dr_Batman na 100% dostał stosowne informacje dlatego musiał pytać na wykopie i wierzyć randomowym ludziom ( ͡º ͜ʖ͡º) on nie dzwonił z tym że ojca brzuch boli albo nie może zginac nogi tylko z krwotokiem niewiadomego pochodzenia, nie każdy jest lekarzem i nie będzie wiedział że jeden krwotok jest niegroźny a inny śmiertelny a ty każesz mu w stresowej sytuacji dzwonić po NPL i czekać aż
  • Odpowiedz
Ojciec ma mega krwotok z nosa i wysokie ciśnienie, o którym nie wiedział. Sensowniej jest jechać do szpitala/na pomoc doraźną i tam dowiedzieć się co się dzieje (w przypadku sor jeśli wstępnie zostanie oceniony na nie zagrażający życiu to i tak swoje wysiedzi w kolejce i nikomu nic nie blokuje), czy siedzieć w domu i czekać na c--j wie co? Przecież takie ciśnienie i krwotok to może być nic (nawet i z
  • Odpowiedz
  • 6
@r333m4k444: Ja nie mam w dupie na tyle, że chce mi się tłumaczyć wam jak się powinno postąpić. Ale macie chęć przyjmowania informacji ściany. Osoba doświadczona mówi wam jak się powinno postąpić, q wy dalej, z oporem że wiecie lepiej że inaczej że costam ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Nie, izba przyjęć nie jest od zbijania ciśnienia. NPL jest. Izba przyjęć oraz SOR są od udzielania świadczeń
  • Odpowiedz
  • 9
@IIIlIII: Zachowaj swoją logikę dla siebie. Miejscem na taką sytuację jest NPL, jak do ściany. No jprdl jestem lekarzem pracowałam i na SORze i w NPL i w przychodni. Ale nie będziesz się ze mną do upadłego kłócił że na twoją logikę inne postępowanie jest lepsze.

Dobrze dzwońcie sobie z krwotokami z nosa na numery alarmowe, róbcie histerię zamiast uczyć się jak ktoś chce wam wytłumaczyć co robić, przesiadujcie godzinami
  • Odpowiedz
  • 6
@spiritoo: Nie od tego nie są sory o szpitale żeby jeździć do nich zbijać ciśnienie. NPL są. Dostał leki bo akurat nie było pilniejszych przypadków. Dasz tę samą radę komu innemu i spędzi 12h na SOR bez pomocy podczas gdy w NPL dostałby ja w 20 minut. Nie udziel ludziom rad jeśli się nie znasz.
  • Odpowiedz
@dr_Batman: śmieszne jest to jak rzucasz tym npl. Kiedyś miałem atak dny moczanowej (wtedy nie wiedziałem jeszcze ze to to), rozsadzało mi kolano - w głowie milion myśli, łącznie z amputacją, cierpienie i stres więc poszedlem na to twoje npl i co? Lekarz nawet na to kolano nie spojrzał - powiedział że on nie jest od leczenia kolan i skierował mnie...na SOR XD tam spędziłem w cierpieniu 8 godzin w
  • Odpowiedz
@dr_Batman: Widzisz, jest jeden mały, tyci, drobny, maluteńki szczegół.
DIAGNOZA PRZEZ INTERNET.

Po to ma dzwonić na dyspozytornie, żeby dyspozytor medyczny wysłuchał jakie są objawy i to dyspozytor oceni - a nie randomy z internetu - czy jest podstawa do wzywania ZRM.

@JASZCZURMAN był w nerwach, opisywał, że nie jest to zwykły krwotok z nosa, tylko dość masywny. Jasne, zazwyczaj wydaje się, że jest więcej krwi niż w rzeczywistości, ale weźmiesz na garb ocenę ilości krwi na podstawie krótkiego opisu
  • Odpowiedz
Czy ty jesteś normalny? Doradzasz żeby dzwonić po karetkę i okłamywać dyspozytora, z krwotokiem z nosa?

@dr_Batman: Gdyby medycy i dyspozytorzy nie lecieli w c---a to nikt nie musiałby ich okłamywać.
  • Odpowiedz
  • 2
@PeterGosling: Więc opierasz swoją wiedzę, swoje postępowanie i doradzanie innym bo spotkałeś jednego niekompetentnego lekarza?

Czyli mogłeś iść na spokojnie do lekarza rodzinnego na diagnostykę ( ͡° ʖ̯ ͡°) ta wystarczyło? A widzisz, a mnie książki, puste formułki i lata doświadczenia nauczyli że w ataku kwas moczowy często jest w normie i najlepiej zgłosić się planowo do poz.
  • Odpowiedz